ΚΟΣΜΟΣ

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία: Ποδοσφαιρικός αγώνας βάφτηκε με αίμα - Επεισόδια, χάος και θρήνος

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία: Ποδοσφαιρικός αγώνας βάφτηκε με αίμα - Επεισόδια, χάος και θρήνος

Σκηνές κόλασης εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος ποδοσφαιρικής αναμέτρησης  για το πρωτάθλημα της Ινδονησίας. Περισσότεροι απο 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μία απο τις χειρότερες αθλητικές τραγωδίες στον κόσμο

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές που ξέσπασαν σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε γήπεδα στον κόσμο. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την επίθεση των αστυνομικών με δακρυγόνα στους ταραξίες. Περίπου 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χάος που ακολούθησε την ήττα της ομάδας Arema FC από τους αντιπάλους της Persebaya Surabaya στην Ανατολική Ιάβα.

Ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας είπε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τη χωρητικότητα του σταδίου κατά περίπου 4.000 άτομα. Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ινδονησίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Βίντεο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν μέσα στο γήπεδο μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Στη συνέχεια, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα,με αποτέλεσμα να ποδοπατηθεί το πλήθος και πολλοί να πάθουν ασφυξία, δήλωσε ο Νίκο Αφίντα, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα.

«Επικράτησε αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα», είπε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί. Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι... δεν ήταν όλοι αναρχικοί. Μόνο οι περίπου 3.000 που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο» είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «βγήκαν από ένα σημείο στην έξοδο. Μετά υπήρξε πανικός κατά τη διαδικασία αποχώρησης, υπήρχαν επεισόδια δύσπνοιας, έλλειψη οξυγόνου» πρόσθεσε. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν θαυμαστές να σκαρφαλώνουν πάνω σε φράχτες για να ξεφύγουν, ενώ σε πολλά δραματικά στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν φαίνονται άψυχα σώματα στο πάτωμα.

Η FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δηλώνει ότι κανένα «αέριο ελέγχου του πλήθους» δεν πρέπει να μεταφέρεται ή να χρησιμοποιείται από την αστυνομία στους αγώνες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας (PSSI) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό «αμαύρωσε το πρόσωπο του ινδονησιακού ποδοσφαίρου».

Η βία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι καινούργια στην Ινδονησία, με τις δύο ομάδες Arema FC και Persebaya Surabaya να είναι εδώ και χρόνια αντίπαλες και τις αρχές να έχουν απαγορεύσει στους οπαδούς της δεύτερης να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω φόβων για συγκρούσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας δημοσίευσε στο Instagram ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000. Ο Πρόεδρος Γουιντόντο εξέφρασε την ελπίδα να είναι αυτή η «τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία που βιώνει το έθνος», αφού διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η ταραχή είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά καταστροφών στα γήπεδα. Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχής σε προκριματικό αγώνα για τους Ολυμπιακούς μεταξύ Περού και Αργεντινής στη Λίμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 97 οπαδοί της Λίβερπουλ καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου το 1989 στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ.