ΚΟΣΜΟΣ

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία: Οπαδοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν απο ασφυξία - Εκατόμβη νεκρών

Συγγενείς αναζητούν απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους στην Ινδονησία
Συγγενείς αναζητούν απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους στην Ινδονησία
ΑΡ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ταραχές σε αγώνα ποδοσφαίρου. Οπαδοί έπαθαν ασφυξία και ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Επεισόδια απίστευτης αγριότητας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώναστην Ινδονησία, με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Όλα ξεκίνησαν όταν η γηπεδούχος ομάδα έχασε, με αποτέλεσμα οι εξαγριωμένοι οπαδοί της να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία να «απαντήσει» ρίχνοντας δακρυγόνα στο πλήθος.

Οπαδοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε αγώνα ποδοσφαίρου στην ΙνδονησίαΑΡ

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 300 οπαδοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία. Πολλοί πέθαναν καθ' οδόν ή στη θεραπεία, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι αύξησαν τον απολογισμό των νεκρών σε 174 άτομα, αλλά στη συνέχεια τον αναθεώρησαν προς τα κάτω.

Η βία ξέσπασε σε ένα στάδιο στην Ανατολική Ιάβα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ των ομάδων Arema και Persebaya Surabaya. Μετά τη νίκη της δεύτερης με 3-2 χιλιάδες οπαδοί της Arema μπήκαν εξαγριωμένοι στον αγωνιστικό χώρο. Αρκετοί παίκτες που ήταν ακόμα στο γήπεδο εκείνη την ώρα δέχθηκαν επίθεση.

Eικόνες χάους στο γήπεδο της ΙνδονησίαςΑΡ

Εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν ανθρώπους να είναι αναίσθητοι ή να παρασύρονται βίαια από άλλους θαυμαστές, σε μια από τις χειρότερες αθλητικές τραγωδίες στον κόσμο. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς την Κυριακή. «Έχουμε ήδη κάνει μια προληπτική ενέργεια πριν ρίξουμε τελικά τα δακρυγόνα καθώς (οι θαυμαστές) άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα».

Μερικά από τα θύματα έχουν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις - και ένας γιατρός είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή ήταν και ένα πεντάχρονο αγόρι. Τοπικός υγειονομικός αξιωματούχος είπε ότι πολλά από τα θύματα πέθαναν από «το χάος, το συνωστισμό, το ποδοπάτημα και την ασφυξία».

Δύο από τους νεκρούς στο στάδιο Kanjuruhan στο Malang φέρεται να είναι αστυνομικοί. Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν ότι η αστυνομία δεν πρέπει να μεταφέρει ή να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα ή «αέριο για τον έλεγχο του πλήθους».

Εξαγριωμένοι οπαδοί πυρπόλησαν οχήματαΑΡ

Ο επικεφαλής υπουργός ασφαλείας της Ινδονησίας δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο πέρα ​​από τη χωρητικότητά του. Ο αθλητικός χώρος υποτίθεται ότι φιλοξενεί μόνο 38.000 άτομα, οι αρχές όμως λένε ότι είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια.

Ασύλληπτη τραγωδία στην ανατολική Ιάβα της ΙνδονησίαςΑΡ

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντo εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τους νεκρούς, μιλώντας στην τηλεόραση την Κυριακή. «Λυπάμαι βαθιά για αυτήν την τραγωδία και ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία σε αυτή τη χώρα. Μην αφήσετε άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία σαν αυτή να συμβεί στο μέλλον» είπε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τον αθλητισμό, την ανθρωπιά και την αίσθηση της αδελφοσύνης του ινδονησιακού έθνους».

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι οι αγώνες θα ανασταλούν για μια εβδομάδα, αλλά ο πρόεδρος Γουιντόντο διέταξε να αναβληθούν όλοι οι αγώνες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Oπαδοί μεταφέρουν τραυματίαΑΡ

Η ομάδα Αrema έχει επίσης αποκλειστεί από τη διοργάνωση αγώνων για το υπόλοιπο της σεζόν. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις. H Iνδονησία έχει βιώσει και στο παρελθόν ταραχές και επεισόδια σε αγώνες, με την ισχυρή αντιπαλότητα μεταξύ των συλλόγων να πυροδοτεί βία μεταξύ των οπαδών.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Mochamad Iriawan, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Πρόσθεσε ότι το περιστατικό «αμαυρώνει πραγματικά το πρόσωπο του ινδονησιακού ποδοσφαίρου». Πάνω από δώδεκα οχήματα πυρπολήθηκαν εντός του γηπέδου και πολλά από αυτά ήταν αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία: Ποδοσφαιρικός αγώνας βάφτηκε με αίμα - Επεισόδια, χάος και θρήνος

Τραγωδία στην Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα