ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα: Συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη για τις εξελίξεις με Τουρκία - Λιβύη

Τώρα: Συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη για τις εξελίξεις με Τουρκία - Λιβύη

Απειλείται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο - Μπαράζ επαφών του υπουργού Εξωτερικών.

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι ώρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγείο.

Το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο πυρπολεί ξανά τη σταθερότητα στην νευραλγική περιοχή μας, με τους Τούρκους να δείχνουν αποφασισμένοι πλέον για ακραία κλιμάκωση.

Η υπογραφή της συμφωνίας του τουρκικού καθεστώτος με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες, ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να ξεκινά μπαράζ επαφών και τηλεφωνημάτων.

Το απόγευμα της Δευτέρας (03/10), ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανίο πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνη, τον οποίο ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, με τον οποίο συζήτησαν, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του ο ΥΠΕΞ, «τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

«Επιζήμιες κινήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του ήταν η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στην ενέργεια, οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς και «οι επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο»

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη δημοσιοποίηση από την Τουρκία, ότι υπέγραψε συμφωνία με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά», ενώ θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, «εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό της».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

»Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων».

Σχετικές ειδήσεις:

Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli κατά της Ελλάδας

Ο Δένδιας απάντησε «ορθά-κοφτά» στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας με κάθε τρόπο