ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Φυσικής 2022: Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το βραβείο φέτος

Νόμπελ Φυσικής 2022: Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το βραβείο φέτος

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στους Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger για την εργασία τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας.

Το βραβείο Νόμπελ στη φυσική απονεμήθηκε στους Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger την Τρίτη «για πειράματα με μπερδεμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και την πρωτοποριακή επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Οι βραβευθέντες «διεξήγαγαν πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας μπερδεμένες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα ακόμη και όταν διαχωρίζονται», ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ. «Τα αποτελέσματα έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες».

Τη Δευτέρα, ο Σουηδός παλαιογενετιστής Σβάντε Πάαμπο κέρδισε το Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη». Ο Πάαμπο είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία και επίσης υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα.

Οι ανακοινώσεις των βραβείων θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα με το Νόμπελ χημείας την Τετάρτη, λογοτεχνίας την Πέμπτη και το πολυαναμενόμενο Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή. Το Νόμπελ για επιτεύγματα στις οικονομικές επιστήμες θα απονεμηθεί τη Δευτέρα.

Σχετικές ειδήσεις:

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2022: Νικητής ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Παάμπο