ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Πλαφόν και κοινές αγορές στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ

Φυσικό αέριο: Πλαφόν και κοινές αγορές στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ
AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολές στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία απαριθμεί τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει στην επιστολή της την ανάγκη λήψης μέτρων έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή στις εισαγωγές αερίου, συμπεριλαμβάνοντας στις προτάσεις της την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής. Μια πρόταση την οποία είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκοντας συμπαράσταση από τουλάχιστον άλλα 15 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτεί και μια δικαίωση της επιμονής του Έλληνα πρωθυπουργού. Πέρα από το πλαφόν, πάντως, στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν αναφέρεται και η ανάγκη κοινής προμήθειας αερίου για να μην υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός που ανεβάζει τις τιμές.

«Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», προσθέτει σε άλλο σημείο.

Επίσης, τονίζει ότι «Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Με μήνυμα του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξέταση της επιβολής πλαφόν.

«Αναμένουμε τις συζητήσεις στην EUCO για να σχεδιάσουμε ένα ανώτατο όριο που να διασφαλίζει την προσφορά, να διατηρεί τις τιμές λογικές και να διατηρεί την εσωτερική αγορά», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε δραστικά τους πολίτες μας ενάντια στην οπλοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία», τόνισε.

«Δικαίωση των πρωτοβουλιών Μητσοτάκη»

Λίγη ώρα μετά την αποστολή της επιστολής από την πρόεδρο της Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σε δήλωση στην οποία αναφέρει πως δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες και η επιμονή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», προσθέτει.

Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».