ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Σουηδούς - Τον σατίρισαν σε εκπομπή και ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο

O Ερντογάν σε σουηδική σατιρική εκπομπή
O Ερντογάν σε σουηδική σατιρική εκπομπή
ΑΡ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά από το «προσβλητικό περιεχόμενο» που μετέδωσε σατιρική εκπομπή για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία κλήθηκε χθες (5/10) στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη μετάδοση από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση μίας εκπομπής πουη Άγκυρα χαρακτήρισε «προσβλητική». Η εβδομαδιαία σατιρική εκπομπή, Swedish News, που σατιρίζει τακτικά Σουηδούς και διεθνείς πολιτικούς, φιλοξένησε τον Kαντίρ Μεράλ, έναν Σουηδό κωμικό κουρδικής καταγωγής που έδωσε μια δίλεπτη παράσταση στα κουρδικά κοροϊδεύοντας τον Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Τουρκία, Στάφαν Χέρστρομ, και υπέβαλε επίσημη καταγγελία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ο κωμικός κοροϊδεύει τον Ερντογάν επειδή είναι φαλακρός ενώ ηγείται μιας χώρας που φημίζεται για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Ανέφερε επίσης οτι μια πρόσφατη διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από τον Ερντογάν που διοχέτευσε αέριο λόγω της κατανάλωσης πολλών κεμπάπ.

Το σόου εμφάνσε «πειραγμένες» εικόνες του Ερντογάν με γυμνό στήθος να φορά μαγιό και να είναι τυλιγμένος με μια κουρδική σημαία. Μια άλλη εικόνα δείχνει τον Ερντογάν να φοράει χιτζάμπ. Η τηλεοπτική σάτιρα αποκάλεσε τον Ερντογάν «ανόητο» και «γκρινιάρη» και τον απεικόνισε επίσης να σκύβει με τα εσώρουχά του.

Ο τίτλος του επεισοδίου, Vetoturken, ή «το βέτο του Τούρκου», ήταν ήδη προσβλητικός, καθώς χρησιμοποιεί τη μορφή «X-turken» που χρησιμοποιείται συχνά για ρατσιστικά σουηδικά meme βίντεο. Η εκπομπή γελοιοποιεί επίσης τον Ερντογάν για το θεματικό τραγούδι της προεκλογικής του εκστρατείας, στη συνέχεια δίνει βήμα σε μια γυναίκα που φυλακίστηκε επειδή αποκάλεσε τον Ερντογάν «γκρινιάρη» στο Twitter και μιλάει για 38.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και την έλλειψη ελευθεροτυπίας.

Το περιστατικό σημειώνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή της διμερούς σχέσης. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Ερντογάν απείλησε να μπλοκάρει τις προσπάθειές τους, αναζητώντας παραχωρήσεις για να δώσει το «πράσινο φως»

Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία συνήψαν συμφωνία τον Ιούνιο, η οποία περιελάμβανε διατάξεις για εκδόσεις και ανταλλαγή πληροφοριών, ανοίγοντας το δρόμο στο ΝΑΤΟ να προσκαλέσει επίσημα τα δύο έθνη να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να μπλοκάρει την αίτησή τους έως ότου τα δύο έθνη «τηρήσουν» τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Άγκυρα. Κατηγόρησε επανειλημμένα και τις δύο χώρες ότι αποτελούν καταφύγια για τους Κούρδους μαχητές και συγκεκριμένα για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ότι προωθούν την «τρομοκρατία».

Η Σουηδή πρωθυπουργός Mαγκντανέλα Άντερσον υποβάθμισε τη σημασία της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής για την οποία διαμαρτυρήθηκε η Άγκυρα και είπε ότι δεν θεωρούσε ότι θα έβλαπτε τις πιθανότητες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό για την Τουρκία είναι, φυσικά, να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει», είπε σε συνέντευξη Τύπου.