ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Δική της έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς θα κάνει η Ρωσία

Nord Stream
Η Ρωσία θα εξετάσει να διενεργήσει τη δική της έρευνα
AP

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε αποστείλει  επιστολή στη σουηδική κυβέρνηση ζητώντας να έχουν ρόλο οι ρωσικές αρχές στην έρευνα που αφορά τις εκρήξεις στον Nord Stream

Η Ρωσία θα εξετάσει να διενεργήσει τη δική της έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream καθώς η Δανία δεν θέλει να εμπλακεί η Μόσχα στη δική της έρευνα, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στη Δανία στην ιστοσελίδα της.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η άρνηση της Δανίας να επιτρέψει στη Ρωσία να μετάσχει στην έρευνα υπονομεύει την αξιοπιστία οποιωνδήποτε μελλοντικών πορισμάτων.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στη σουηδική κυβέρνηση ζητώντας να έχουν ρόλο οι ρωσικές αρχές στην έρευνα που αφορά τις εκρήξεις οι οποίες κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σουηδική έρευνα στον τόπο του εγκλήματος στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη διαπίστωσε αποδεικτικά στοιχεία για τις εκρήξεις και οι εισαγγελείς υποπτεύονται δολιοφθορά.

«Την 6η Οκτωβρίου παραλήφθηκε μια επιστολή του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν προς την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον στην οποία ζητείται οι ρωσικές αρχές και η εταιρία Gazprom να μετάσχουν στη σουηδική έρευνα», αναφέρει η ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σουηδία έχει απορρίψει προηγούμενες εκκλήσεις από το Κρεμλίνο για να συμμετάσχει η Ρωσία στην έρευνα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα επιμείνει σε μια "ολοκληρωμένη, ανοικτή έρευνα" που θα συμπεριλαμβάνει Ρώσους αξιωματούχους και την Gazprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Nord Stream: «Σαμποτάζ» δείχνουν οι σουηδικές επιθεωρήσεις - Η Ρωσία δεν θα προσκληθεί στις έρευνες

Nord Stream - Γερμανία: Κρατικοί παράγοντες πίσω από την επίθεση στους αγωγούς

Nord Stream - Αποκάλυψη για το σαμποτάζ: «Έβαλαν τις βόμβες όταν τον κατασκεύασαν»