ΚΟΣΜΟΣ

«Πάγος» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - «Μπούμερανγκ» τα σχέδια του Ερντογάν για την Πράγα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίασε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την παρουσία του στην Πράγα.
AP Photo/Darko Bandic

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να παρουσιαστεί ως «σταρ» στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας αλλά κατάφερε να εξαγριώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Φρένο» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βάζουν Τσεχία και Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηγετική εμφάνιση ήθελε να κάνει στη Σύνοδο της Πράγας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει στο θέμα της Ουκρανίας, όμως, κατάφερε μια… τρύπα στο νερό. Ακόμα και τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα διαδραματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, καθώς το «σόου» που επιχείρησε να στήσει ο «σουλτάνος» στο δείπνο των ηγετών κατέληξε σε αποστομωτική απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το… τράβηγμα του αυτιού του Ερντογάν από τον Μακρόν ήταν το πρώτο μήνυμα, ενώ ακολούθησαν κι άλλες αντιδράσεις. Το άρθρο των Times, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο αλλά και… προφητικό. «Κανείς δεν θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν» ανέφερε το δημοσίευμα λίγο πριν από το δείπνο των ηγετών, εκεί όπου ο Τούρκος πρόεδρος δεν… κρατήθηκε, έβγαλε το αληθινό του πρόσωπο αλλά έλαβε την απάντηση που του αρμόζει από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, «στράφι» πήγαν τα σχέδια του Ερντογάν για να «ξεπαγώσει» η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου έθεσε το θέμα. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα.

Επιπλέον, η τσεχική προεδρία της ΕΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη με την αποστολή της Άγκυρας την οποία ο Ερντογάν ήθελε πολυπληθή. Αυτό, ωστόσο, ήταν εκτός κανόνων και παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε να έχει τη… συνήθη κουστωδία του. Μάλιστα, μεταδόθηκε η πληροφορία πως ο Τούρκος πρέσβης στην Τσεχία πριν από τη Σύνοδο εκβίασε ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα, τότε δεν θα έδινε το «παρών» ο ίδιος ο Ερντογάν!

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Τούρκου προέδρου κατάφερε να εξοργίσει την πλειοψηφία των ηγετών και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου την Παρασκευή.

«Αν η Τουρκία θέλει μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανέναν, επαναλαμβάνω κανέναν, σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τη στηρίξει σε αυτό τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «διαβάζοντας» ορθά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα που «κατάφερε» να έχει ο Τούρκος πρόεδρος στην Πράγα…