ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας: Είμαστε με την Ουκρανία, ζούμε ίδια κατάσταση με την Τουρκία

Δένδιας: Είμαστε με την Ουκρανία, ζούμε ίδια κατάσταση με την Τουρκία
Δηλώσεις από καταφύγιο του Κιέβου έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα της εμπόλεμης Ουκρανίας.
Γ.Τ ΥΠΕΞ /EUROKINISSI

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε πολλαπλά μηνύματα από το Κίεβο, αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει «ιερό ευαγγέλιο» το Διεθνές Δίκαιο και είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα από κάθε άλλη την Ουκρανία, καθώς βιώνει παρόμοιες απειλές από την Τουρκία.

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από το Κίεβο όπου βρέθηκε την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις δηλώσεις που έκανε μετά την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναφέρθηκε στη σημασία του ταξιδιού του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά και στις απειλές που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία, παρομοιάζοντας την κατάσταση με όσα συνέβησαν στις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η επίσκεψή του είχε συμβολικό χαρακτήρα έτσι ώστε να τονίσει τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και τον λαό της, αλλά και να περάσει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως μια νίκη της Ουκρανίας θα είναι μια νίκη του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στη βία. Ένα Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί «ιερό ευαγγέλιο» για τη χώρα μας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία αλλά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τους αμάχους που πέφτουν θύματα των πυραυλικών επιθέσεων.

«Σας ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε σήμερα εδώ στο Κίεβο, κάτω από πραγματικά μοναδικές συνθήκες. Αυτή η σπουδαία πόλη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δέχεται καθημερινά άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων αθώων ανθρώπων.

Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτές οι επιθέσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Από την αρχή του πολέμου, αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή μου στην Ουκρανία. Έχω επισκεφθεί την Οδησσό δύο φορές, όπως ήδη γνωρίζει ο Ντμίτρο. Μια πόλη συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Πρέπει να πω ότι θεωρώ και την επίσκεψή μου συμβολική, γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης -της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού προς την ουκρανική κυβέρνηση και ο λαός της Ουκρανίας.

Καθώς βρίσκομαι εδώ, θα επαναλάβω αυτό που έλεγα από παλιά. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των χωρών είναι το «ιερό ευαγγέλιο» της εξωτερικής μας πολιτικής. Από την πρώτη μέρα, καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι: «Ο λαός μας είναι συνδεδεμένος με μια μακρά ειρηνική ιστορία αλληλεπίδρασης. Για αιώνες, οι Έλληνες ήταν παρόντες ιδιαίτερα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σε πόλεις όπως η Οδησσός, όπως η Μαριούπολη, που έχει ελληνικό όνομα, η πόλη της Μαρίας, της Παναγίας. Η Οδησσός ήταν η γενέτειρα της μυστικής εταιρείας «Φιλική Εταιρεία» που συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση, με το σύμβολο «Ελευθερία η Θανάτος», «Ελευθερία ή Θάνατος», που μόλις επανέλαβε ο Ντμίτρο και που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα προσπάθεια του ουκρανικού λαού. και την ουκρανική κοινωνία.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι επίσης σθεναρά προσηλωμένη στην ευθύνη για εγκλήματα πολέμου. Έχω στείλει σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επισκέφτηκα ο ίδιος τη Χάγη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Επίσης, προσφέραμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης, ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Dmytro που το εκτιμά αυτό.

Και είμαστε έτοιμοι και συνεργαζόμαστε για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσω βαθιά και μέσα από την καρδιά μου την Ουκρανία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26».

Ακολούθως, πρόσθεσε πως «Κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα από τους Έλληνες. Γιατί και οι Έλληνες έχουν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Ένας γείτονας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον μας. Ένας γείτονας που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που ισχυρίζεται παράνομα ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό τους. Ένας γείτονας που λέει επανειλημμένα ότι μπορεί να έρθουν ξαφνικά το βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας.

Η απάντησή μας είναι πολύ απλή σε όλες τις περιπτώσεις.

Είμαστε με την Ουκρανία.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Σας ευχαριστώ πολύ που με φιλοξενήσατε εδώ σήμερα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Κίεβο για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών. Αναλυτικά:

Εμείς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ζούμε υπό πραγματική απειλή πολέμου. Όσον αφορά την Ελλάδα, έχετε να στείλετε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στην Άγκυρα από εδώ; Και η επίσκεψή σας εδώ συμβολίζει κάτι περισσότερο;

«Καταρχάς, η επίσκεψή μου εδώ είναι συμβολική με την έννοια ότι θα ήθελα να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησής μας και της κοινωνίας μας στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κοινωνία που αγωνίζεται για την ελευθερία του.

Έχει όμως και μια γενικότερη σημασία. Η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός λαός στην προσπάθειά τους παλεύουν ενάντια σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και προσπαθεί με τη βία να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. Και είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια αφήγηση. Έτσι, μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει νίκη του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στη βία, ενάντια στη βάναυση βία. Και αυτό ισχύει για όλους όσους αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία».

Στα τεθωρακισμένα BMP-1 40, η γερμανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την έναρξη του κύκλου ανταλλαγής. Θα μπορούσατε παρακαλώ να διευκρινίσετε τους όρους της ανταλλαγής μεταξύ Γερμανίας, Ουκρανίας και Ελλάδας και εάν υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη;

«Λοιπόν, θα προτιμούσα να μην μιλήσω δημόσια για ανταλλαγές στρατιωτικού υλικού, αλλά έχω ενημερώσει κατ' ιδίαν τον συνάδελφό μου για την κατάσταση, με άμεσες οδηγίες του Πρωθυπουργού μου».

Εμείς, μαζί με τους Ουκρανούς εδώ, γινόμαστε μάρτυρες δολοφονιών αμάχων και πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά εσείς, κύριε Δένδια, μιλήσατε και για τις απειλές που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Λοιπόν, θα ήθελα να μάθω αν πιστεύετε ότι η στάση του Πούτιν και της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία έχει οποιεσδήποτε ομοιότητες με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

«Καταρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι σοκαρισμένος από αυτό που είδα σήμερα στο Κίεβο, δηλαδή μια μεγάλη πόλη που δέχεται επίθεση και τον θάνατο αμάχων -δηλαδή μη στρατιωτικών στόχων. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, αλλά και κατά τη γνώμη κάθε ανθρώπου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Πέρα από αυτό, στην αρχική μου δήλωση τόνισα ένα προς ένα τα στοιχεία ομοιότητας μεταξύ αυτού που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα και αυτού που αντιμετώπιζε η Ουκρανία πριν από την εισβολή. Ελπίζω, ωστόσο, ότι οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα της ρεβιζιονιστικής αφήγησης θα αποτελέσουν το καλό παράδειγμα σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοήσουν το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό ισχύει για όλη την ανθρωπότητα».