ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων σε παιδιά: Τουλάχιστον 60 κρούσματα στην Ευρώπη

ευλογιά των πιθήκων
Τα κρούσματα αφορούν σε ίδιο ποσοστό και τα δύο φύλα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Ευλογιά των πιθήκων: Έφηβοι στην Ισπανία κόλλησαν σε τατού στούντιο, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε βρέφη.

Ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση από την ευλογιά των πιθήκων θεωρούνται τα παιδιά, με βάση δεδομένα πολλών δεκαετιών από χώρες όπου είναι ενδημικός ο ιός και από μεμονωμένα περιστατικά σε μη ενδημικές χώρες. Για το πρόσφατο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, τα στοιχεία για τα παιδιά είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, είχαν καταγραφεί 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά σε χώρες της Ε.Ε και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ισπανία, τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις αφορούν παιδιά κάτω των 4 ετών, με ενδοοικογενειακή μετάδοση. Σε 9 περιπτώσεις σε εφήβους ηλικίας 13-17 ετών, η μετάδοση έγινε σε στούντιο για τατού ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσιες μέσω σεξουαλικής επαφής.

Πέντε περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Καναδά και 31 στις ΗΠΑ. Νοσηλεία αρκετών ημερών, χρειάστηκε ένα βρέφος στις ΗΠΑ που μολύνθηκε από τον ιό, όπως και το ένα κρούσμα σε παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα τον βρετανικό Τύπο.

Στη Βραζιλία, έχουν καταγραφεί 141 κρούσματα στις ηλικίες 0-17, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αιτία της μόλυνσης, τη σοβαρότητα των περιστατικών και το κλινικό αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών, 38 είναι παιδιά κάτω των 4 και δύο είναι βρέφη, 2 και 10 μηνών. Τα κρούσματα αφορούν σε ίδιο ποσοστό και τα δύο φύλα.

Στα θετικά είναι ότι σε δύο περιπτώσεις εγκύων σε Βραζιλία και ΗΠΑ, που μολύνθηκαν με τον ιό της ευλογιάς της πιθήκων, δεν υπήρξε μετάδοση στα νεογνά. Επίσης, δεν καταγράφηκε μετάδοση σε σχολικές δομές μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Συμπερασματικά, τα δεδομένα από το παρόν κύμα για την ευλογιά των πιθήκων σε μικρά παιδιά είναι καθησυχαστικά μεν, ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη για καλύτερη καταγραφή και επιτήρηση πιθανών κρουσμάτων.

Στη χώρα μας, η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων φαίνεται πως έχει εξασθενίσει. Συνολικά 82 κρούσματα έχουν καταγραφεί και αφορούν ενήλικους άνδρες. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μεταβλήθηκε το τελευταίο διάστημα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα ενημερώνει σε μηνιαία βάση για την εξέλιξη της επιδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Καπραβέλος: Έρχεται το 7ο κύμα με ειδικά χαρακτηριστικά

Ευλογιά των πιθήκων: Στασιμότητα στα κρούσματα στην Ελλάδα