ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού

ευλογιά πιθήκων
25.375 τα κρούσματα στην Ευρώπη
PIXABAY

Παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται κρούσματα χωρίς να αναφέρουν ταξίδι στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, από την έναρξη της καταγραφής μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 85, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για αύξηση κατά τρία επιπλέον κρούσματα, από την τελευταία καταγραφή, στις 11 Οκτωβρίου.

Τα περιστατικά αφορούν άνδρες, από 16 έως 62 ετών και με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. Από αυτούς, 24 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων σε παιδιά: Τουλάχιστον 60 κρούσματα στην Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Στασιμότητα στα κρούσματα στην Ελλάδα