ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος: Δίνει μπόνους 600 λιρών στους χαμηλόμισθους του παλατιού

Κάρολος: Δίνει μπόνους 600 λιρών στους χαμηλόμισθους του παλατιού
Ο Βασιλιάς Κάρολος.
AP

Ο βασιλιάς Κάρολος θα δώσει ένα εφάπαξ μπόνους 600 λιρών «από την τσέπη του» στο προσωπικό του παλατιού που κερδίζουν λιγότερα από 30.000 £ ετησίως για να «τους βοηθήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς του» λόγω της ενεργειακής κρίσης 

Ο βασιλιάς Κάρολος θα δώσει - σύμφωνα με την Daily Mail - στο προσωπικό με χαμηλότερους μισθούς ένα μπόνους από... την τσέπη του για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Ο νέος μονάρχης ανέφερε σε εκατοντάδες βασιλικούς εργάτες ότι θα τους δοθούν έως και 600 λίρες επιπλέον του μισθού τους αυτόν τον μήνα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και πλησιάζουν οι φόβοι για ύφεση.

Το εφάπαξ ποσό αναμένεται να διατεθεί για την κάλυψη των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και των πληρωμών στεγαστικών δανείων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Κάρολος, τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας, ζήτησε από τον Μάρτιν Λιούις του MoneySavingExpert, μια σύντομη ενημέρωση για να προσπαθήσει να καταλάβει πώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας επηρεάζουν τους πολίτες.

Ως εκ τούτου αποφάσισε να βοηθήσει χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογουμένους και να δώσει μόνους από το ιδιωτικό εισόδημα του Βασιλιά. Οι άγαμοι εργαζόμενοι που ζουν σε καταλύματα που παρέχονται από το Royal Household αναμένεται να λάβουν 200 £ ο καθένας. Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν μισθούς μεταξύ £30.000 και £40.000 θα λάβουν 400 £ επιπλέον.

Έξτρα αργία για τους πολίτες με αφορμή τη στέψη του Καρόλου

Οι Βρετανοί θα λάβουν μια επιπλέον ημέρα άδειας τον επόμενο χρόνο χάρη στη στέψη του βασιλιά. Όπως ακριβώς συνέβη με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, μια ημέρα ανάπαυλας προς τιμήν του Καρόλου, θα δώσει στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα την ευκαιρία να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν.

Ολα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα ειναι κλειστά λοιπόν και στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα 8 Μαΐου, μετά τη στέψη του Καρόλου, το Σάββατο 6 Μαΐου. Η στέψη θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι.

Φαίνεται ότι θα είναι πιο σύντομη και πιο λιτή από τις προηγούμενες τελετές, με κάποιους να προτείνουν ότι θα διαρκέσει μία ώρα, κατά την οποία θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος δίπλα στη σύζυγό του, Καμίλα.

Το παλάτι έχει πει ότι η τελετή θα «αντανακλά τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον», ενώ θα διατηρήσει τις «ριζες σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις». Συγκριτικά, η στέψη της Βασίλισσας στις 2 Ιουνίου 1953 διήρκεσε τρεις ώρες και έγινε παρουσία 8.000 αξιωματούχων.

«Η στέψη ενός νέου μονάρχη είναι μια μοναδική στιγμή για τη χώρα μας. Σε αναγνώριση αυτής της ιστορικής περίστασης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια πρόσθετη τραπεζική αργία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Ανυπομονώ να δω ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ συμμετέχοντας σε τοπικές και εθνικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα προς τιμήν του» πρόσθεσε.