ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή

Αλλαγή στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή
«Δεν έχετε ανάγκη να διαβάσετε τα μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή...

«Δεν έχετε ανάγκη να διαβάσετε τα μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή για την επιδίωξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαριτολογώντας η Χίλαρι Κλίντον σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους, καθώς και σε ειδικούς για τη Μέση Ανατολή, που συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη Παρασκευή.

Μπροστά στον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον ισραηλινό υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, η Χίλαρι διευκρίνισε ότι την επόμενη περίοδο θα γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις των δύο μερών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα πιέσουμε τα δύο μέρη να παρουσιάσουν άμεσα, και λεπτομερώς, τις προτάσεις τους για τα βασικά θέματα», τόνισε.

Στο μέσο της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αλλάζει στρατηγική, αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθειά του να πείσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό απέτυχε.

Η πρόσκαιρη ικανοποίηση του Ισραήλ από την αποτυχία Ομπάμα κλονίζεται από τις κινήσεις ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τον Ιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα του βλέπει με ανησυχία τις πρώτες θετικές αντιδράσεις στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποσπάσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Τα παίζουν όλα για όλα, παρόλο που γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αλλάξει τίποτα στην πράξη», δήλωσε.

Η έκπληξη του Ισραήλ εντάθηκε, όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία 26 πρώην ανώτατων αξιωματούχων της Ευρώπης να ζητήσουν τη σκλήρυνση της ηπείρου, λόγω της συνέχισης του εποικισμού.

Σε επιστολή τους προς την Κάθριν Αστον, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, οι 26 πρώην αξιωματούχοι προτείνουν να δοθεί προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τον Απρίλιο του 2011 για να σταματήσει τον εποικισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απευθυνθούν στα Ηνωμένα Εθνη. Ο τόνος της επιστολής, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Χαβιέρ Σολάνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν και ο βρετανός πρώην επίτροπος Κρις Πάτεν, είναι πολύ επικριτικός τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.