ΥΓΕΙΑ

Μπαράζ απεργιών στα νοσοκομεία από τη Δευτέρα (28/11)

Υπουργείο Υγείας
Απεργία στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Απεργία: Αναβολή τακτικών χειρουργείων και ιατρείων την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Από τη Δευτέρα (28/11/2022) ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι τα μέτρα που προωθούνται, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν περαιτέρω.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τη Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σε 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά τόπων Ενώσεων. Την Τρίτη (29/11) θα πραγματοποιηθεί 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Την Πέμπτη (1/12), ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσεται 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στη Βουλή. Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη Δευτέρα, από τις 11:00 έως τις 15:00 και νέα στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ενημερώνει τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής ότι κατά τις τρεις ημέρες των απεργιών, δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, ενώ προσωπικό ασφαλείας ορίζονται οι εφημερεύοντες γιατροί του νοσοκομείου.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους "το επιθυμούν" και "δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους" να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Όσο για το ιατρικό μισθολόγιο και τις αυξήσεις, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει: «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο βασικός μισθός (μεικτά) διαμορφώνεται στα 1558. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες βαθμίδες οι αυξήσεις στο βασικό μισθό κυμαίνονται, από 59 ευρώ για τους ειδικευόμενους μέχρι 90 ευρώ για τους Συντοντιστές Διευθυντές και τους Διευθυντές. Δηλαδή αύξηση από 1,96 έως 3 ευρώ τη μέρα».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών: Κάλυψη θεραπειών και αποκατάστασης

Υπουργείο Υγείας: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ