ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των περιορισμών λόγω κορονοϊού

Κίνα: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των περιορισμών λόγω κορονοϊού
Πλήθος αστυνομικών στους δρόμους των πόλεων της Κίνας, για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων αλλά και της κυβέρνησης.
AP Photo

Αντιμέτωπη με κοινωνική έκρηξη είναι η Κίνα, καθώς διαδηλώσεις αρχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Από την Ουχάν ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις και εξαπλώνονται σε όλη την επικράτεια.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στην Ουχάν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Αστυνομικοί έχουν παραταχθεί απέναντι από το συγκεντρωμένο πλήθος στη Σαγκάη.AP Photo

Η μεταφορά των διαδηλώσεων στην Σαγκάη, η οποία θεωρείται οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, αλλά και στο Πεκίνο έχει αρχίσει να θορυβεί την κυβέρνηση του Σι Τζιπίνγκ. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές στα διεθνή δίκτυα ότι πλέον οι συγκεντρώσεις δεν είναι μόνο κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και κατά του κομμουνιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι διαδηλώσεις αυτές είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Κίνας. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Κίνας φαίνεται να υποτιμά την επίδραση που έχουν στους πολίτες τα μέτρα, επιμένοντας στους σκληρούς περιορισμούς και στην πολιτική των μηδενικών «κρουσμάτων».

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη για την αχανή ασιατική χώρα. Στα διεθνή δίκτυα πληθαίνουν, μάλιστα, οι αναφορές για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ακόμα και μέσα σε πανεπιστήμια, γεγονός που θεωρούταν αδιανόητο για την Κίνα μέχρι πριν από λίγα 24ωρα…

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube