ΚΟΣΜΟΣ

Στρεπτόκοκκος: Μάχη κυβέρνησης-φαρμακείων για την έλλειψη αντιβιοτικών

Eλλείψεις αντιβιοτικών στα φαρμακεία της Βρετανίας
Eλλείψεις αντιβιοτικών στα φαρμακεία της Βρετανίας
ΑΡ

Ελλείψεις σε αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο Α αναφέρουν οι Βρετανοί φαρμακοποιοί, καθώς αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα της ασθένειας στα σχολεία της χώρας

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ελλείψεις αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι η κυβέρνηση «δεν γνωρίζει» για την ύπαρξη προβλήματος.

Η ζήτηση για πενικιλίνη και αμοξικιλλίνη έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία και πολλά φαρμακεία προειδοποιούν ότι τα αποθέματα εξαντλούνται. Τουλάχιστον εννέα παιδιά έχουν πεθάνει από τον Σεπτέμβριο, λόγω επιπλοκών από τη μόλυνση. Ανεξάρτητα φαρμακεία λένε ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα των αντιβιοτικών επειδή οι χονδρέμποροι λένε ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, είπε στο Times Radio ότι οι αξιωματούχοι «δεν γνώριζαν τυχόν ελλείψεις» και ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων «είχαν κληθεί να μας ειδοποιήσουν εάν προέκυπταν προβλήματα προμήθειας και δεν το έκαναν». Η Λέιλα Χάνμπεκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολλαπλών Φαρμακείων, είπε ότι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν ξανά με πολλούς τύπους αντιβιοτικών και ότι είχαν να κάνουν με θυμωμένους πελάτες.

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή και ξέρουμε τι συμβαίνει», είπε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω την απογοήτευση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας γιατί δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους ασθενείς μας, έχουμε κόσμο που έρχεται, γονείς, απλά πρέπει να έχουμε καλύτερο σχεδιασμό. Τα χέρια μας είναι δεμένα, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα».

Είπε ότι είχε λάβει αναφορές για ασθενείς που επισκέφτηκαν 12 φαρμακεία μέχρι να καταφέρουν να βρουν ένα από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α. Η Χάνμπεκ είπε ότι υπήρχε ένα ευρύτερο συστημικό πρόβλημα τακτικών ελλείψεων φαρμάκων και ότι τα φαρμακεία είχαν επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να συγκεντρώσει χονδρεμπόρους και κατασκευαστές σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν πώς να αποτρέψουν μελλοντικές ελλείψεις, αλλά είχαν απορριφθεί.

Παγκόσμιες ελλείψεις αντιβιοτικών

Οι κατασκευαστές λένε οτι για τις ελλείψεις ευθύνονται οι περιορισμοί του κορονοϊού στην ανατολική Ασία. Ο Δρ Aντριου Χιλ, ειδικός στα φάρμακα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, είπε ότι η αμοξικιλλίνη ήταν σε έλλειψη παγκοσμίως, με τις υγειονομικές αρχές στη Γαλλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να αναφέρουν όλες έλλειψη προσφοράς, μετά από «αυξημένη ζήτηση για αυτό το φάρμακο, λόγω των πρόσφατων κυμάτων λοιμώξεων, κυρίως στα παιδιά».

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια συχνή λοίμωξη στα παιδιά και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να προκαλέσει οστρακιά και τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και στους πνεύμονες, προκαλώντας σήψη.

Η αντιβιοτική θεραπεία συνήθως συνταγογραφείται μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, πρόσφατες οδηγίες ζήτησαν από τους γενικούς γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τη στρεπτόκοκκο Α, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά.

Περίπου πέντε σχολεία στη νοτιοδυτική Ουαλία, είχαν κρούσματα στρεπτόκοκκου Α με αρκετούς μαθητές να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κυβέρνηση και το συμβούλιο της Ουαλίας έχουν επισημάνει ανησυχίες για τις ελλείψεις αντιβιοτικών.

Ο Kίραν Σάροκ, πρόεδρος της επιτροπής γενικών γιατρών της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, είπε ότι η ανησυχία για την εξάπλωση του στρεπτόκοκκου Α και τις ελλείψεις φαρμάκων «μπορεί να προκαλέσει αυξημένο φόρτο εργασίας και διαταραχή στους γιατρούς, καθώς πρέπει να βρουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας ή να δώσουν προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι υπεύθυνοι για τις αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά φάρμακα για την κάλυψη της ζήτησης».

Το υπουργείο Υγείας επιμένει οτι υπάρχουν διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα και να επισκέπτονται έναν γιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε το παιδί τους να θεραπευτεί, ανέφερε. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης μετά από μια περίοδο οστρακιάς, πονόλαιμο ή λοίμωξη του αναπνευστικού».

Πηγή: Guardian

Σχετικές ειδήσεις:

Iρλανδία: «Μαμά νιώθω οτι πεθαίνω» - 5χρονη «έσβησε» απο στρεπτόκοκκο

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Βρετανία: Έξαρση του στρεπτόκοκκου Α - Εννιά παιδιά έχασαν τη ζωή τους