ΚΟΣΜΟΣ

Εξήντα χρόνια μετρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Εξήντα χρόνια μετρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδοσιακά υποστήριζε ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα εξαιτίας ατομικής δίωξης ή ένοπλης...

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδοσιακά υποστήριζε ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα εξαιτίας ατομικής δίωξης ή ένοπλης σύγκρουσης. Σήμερα, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να περνούν σύνορα εξαιτίας ακραίας φτώχειας που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές ή τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων. Πρόκειται για νέα μοντέλα εξαναγκαστικής μετακίνησης, για τα οποία η διεθνής κοινότητα οφείλει να βρει τρόπους αντιμετώπισής τους".
Στις λίγες αυτές φράσεις του κ. Αντόνιο Γκουτέρες συμπυκνώνεται το μήνυμα για την 60η επέτειο, σήμερα, από την ίδρυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

"Το περιβάλλον για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους, τους αιτούντες άσυλο, τους ανιθαγενείς και άλλους που χρήζουν διεθνούς προστασίας γίνεται όλο και πιο περίπλοκο" προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής Γκουτέρες παραθέτοντας τα σημάδια της ανησυχητικής κατάστασης:
- Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο δεκαετιών σε ό, τι αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό. "Παρακολουθούμε τη δημιουργία ημι-μόνιμων, παγκόσμιων προσφυγικών πληθυσμών. Η μεταβαλλόμενη φύση και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συρράξεων καθιστά πιο δύσκολες την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης" σημειώνει ο κ. Γκουτέρες.

- Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε 69 χώρες, το ένα τρίτο των κρατών του κόσμου. Στη Σομαλία δεν διαφαίνεται καμία πραγματική προοπτική ειρήνευσης. "Δε νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα προσφύγων που να απορρίπτονται, να στιγματίζονται και να υφίστανται διακρίσεις τόσο συστηματικά" σχολιάζει ο κ. Γκουτέρες.

- Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως βρίσκονται παγιδευμένοι σε γειτονικές χώρες, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δηλ. ο αναπτυσσόμενος κόσμος φιλοξενεί το 80% των προσφύγων παγκοσμίως.

- Όμως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τη μετεγκατάστασή τους. "Έως και 800.000 πρόσφυγες χρειάζονται μετεγκατάσταση. Εντούτοις ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται ετησίως καλύπτει μόλις το 10% αυτού του αριθμού και λιγότερο από το 1% των προσφύγων παγκοσμίως" λέει ο κ. Γκουτέρες.

- Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, πέραν των προσφύγων, είναι σήμερα βίαια εκτοπισμένοι: Μεταξύ αυτών, 50 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. 27 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας συγκρούσεων. Για την καλύτερη διαχείρισή τους ο κ. Γκουτέρες συστήνει στενή συνεργασία μεταξύ των οργανισμών του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, εθνικών και διακρατικών ΜΚΟ.

Ροή Ειδήσεων