ΚΟΣΜΟΣ

Για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας κάνει λόγο η Σεούλ

Για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας κάνει λόγο η Σεούλ
Την πεποίθηση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα έχει μυστικά εμπλουτίσει ουράνιο σε νέες τοποθεσίες εκτός της κύριας πυρηνικής της...

Την πεποίθηση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα έχει μυστικά εμπλουτίσει ουράνιο σε νέες τοποθεσίες εκτός της κύριας πυρηνικής της εγκατάστασης, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, αρνούμενο πάντως να πει για πόσες τοποθεσίες κάνει λόγο. Λίγο νωρίτερα η νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo είχε γράψει επικαλούμενη ανώνυμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών, ότι ο Βορράς εμπλουτίζει ουράνιο σε τρεις ή τέσσερις νέες εγκαταστάσεις εκτός από το κύριο εργοστάσιο στην Γιονγκμπιόν.

«Πρόκειται για μία έκθεση που ακόμη στηρίζεται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Σουνγκ-Χουάν, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κιμ επανέλαβε ότι η χώρα του απαιτεί από την Κίνα, το μοναδικό υποστηρικτή του απομονωμένου βορρά στην κορεατική χερσόνησο, να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο σύμμαχό της, «με καθαρότερη φωνή».

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου μπορεί να δώσει στη Βόρεια Κορέα μία δεύτερη πηγή υλικού για τα όπλα της εκτός από το πρόγραμμα παραγωγής πλουτωνίου στο σοβιετικής εποχής πυρηνικό πρόγραμμα της Γιονγκμπιόν, το οποίο είχε παγώσει όταν εφαρμόστηκε η διεθνής συμφωνία για τον αφοπλισμό, η οποία πλέον δεν ισχύει.

Η έκθεση για τις επιπρόσθετες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου έγινε γνωστή αφότου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέπληξε τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και καταδίκασε το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων τον προηγούμενο μήνα.

Η ανησυχία για το σκοπό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε μετά την περιοδεία που έκανε στη Γιονγκμπιόν, το Νοέμβριο, ο αμερικανός πυρηνικός ειδικός Ζίγκφριντ Χέκερ, ο οποίος είδε εκατοντάδες μηχανές φυγοκέντρησης -ο βορειοκορεατικός Τύπος, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος έχει γράψει ότι η χώρα έχει θέση σε λειτουργία χιλιάδες μηχανές φυγοκέντρησης - και είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την εξειδίκευση του προγράμματος.

Ανάμεσα στα όσα είδε ο αμερικανός επιστήμονας ήταν και μία μέχρι τότε άγνωστη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου. «Η Γιονγκμπιόν δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των τριών η τεσσάρων τοποθεσιών που η Σεούλ και η Ουάσιγκτον υποπτεύονταν ότι γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου», έγραψε η Chosun Ilbo.

Το ουράνιο, εάν εμπλουτιστεί σε ποσοστό κάτω του 20%, χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών εάν εμπλουτιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο Χέκερ μετά την επίσκεψη του στην Γιονγκμπιόν, η οποία βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιανγκ, εξέφρασε την υποψία ότι υπάρχουν και παράλληλες συγκεκαλυμμένες εγκαταστάσεις.

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον υποψιάζονται ότι σε ένα ερευνητικό ίδρυμα στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ στεγάζεται μία εγκατάσταση εμπλουτισμού, όπως και σε μία βάση πυραύλων στην επαρχία Γιανγκγκάνγκ, στα σύνορα με την Κίνα και σε ένα συγκρότημα σπηλαίων στο Κουμτσανγκρί, 160 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας. Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να κατασκευάσει όπλα με το πρόγραμμα εμπλουτισμού, το οποίο αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες πριν από το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού που βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα.

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι το νησί βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης, η οποία θα ενέπλεκε την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πάντως παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις υποχώρησαν, η Σεούλ έχει προχωρήσει σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχε και ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ενώ προχθές έκανε και μία σειρά ασκήσεων με πραγματικά πυρά στη θάλασσα, αν και μακριά από τη νοητή γραμμή μεταξύ των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Πηγή: newscode.gr