ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο του Τσάβες τηλεόραση και διαδίκτυο

Στο στόχαστρο του Τσάβες τηλεόραση και διαδίκτυο
Η προσπάθεια του προέδρου Τσάβες να βάλει αυστηρότερους κανόνες στη λειτουργία του Ίντερνετ και της τηλεόρασης στο πλαίσιο της εμβάθυνσης...

Η προσπάθεια του προέδρου Τσάβες να βάλει αυστηρότερους κανόνες στη λειτουργία του Ίντερνετ και της τηλεόρασης στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αριστερής επανάστασης του έχει προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα.
Ο Τσάβεζ έχει σταδιακά αυξήσει τους περιορισμούς στην οικονομία, τους αντιπάλους τους και τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της 12ετίας του στην εξουσία και τώρα σπεύδει προς νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Αρνούμενος να επιτρέψει στα κέρδη που είχε η αντιπολίτευση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να επιβραδύνουν τις αλλαγές που έχει ξεκινήσει, ο Τσάβεζ ανακοίνωσε χθες ότι τους επόμενους 18 μήνες, θα κυβερνά με διατάγματα του, αδυνατίζοντας έτσι το νέο κοινοβούλιο που αναλαμβάνει στις 5 Ιανουαρίου.

Οι μεταρρυθμίσεις που συζητά το απερχόμενο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, θα ενισχύσουν την πίεση στον τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης Globovision και θα καταστήσουν ευκολότερο για την κυβέρνηση να κλείνει τους ιστότοπους που επικρίνουν δημόσιους αξιωματούχους.

«Αν η δημοκρατική κοινωνία στη Βενεζουέλα, δεν το απορρίψει, θα κυριαρχήσει μόνο μία εκδοχή των γεγονότων που συμβαίνουν στην χώρα», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ραμόν Αβελάδο.

Η κυβέρνηση του Τσάβεζ λέει ότι είναι θύμα ενός πολέμου προπαγάνδας που στηρίζεται από την Ουάσιγκτον και απλώς εισάγει ρυθμίσεις που είναι κανονικές σε άλλες χώρες.

Ωστόσο φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα, μέσα στην χώρα και στο εξωτερικό, λένε ότι τα σχέδια θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Τσάβεζ, ο οποίος έχει επικριθεί από υπερασπιστές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, όταν έθεσε το τηλεοπτικό σταθμό RCTV εκτός λειτουργίας το 2007.

Εδώ και πολύ καιρό απειλεί να κλείσει το Globovision, έναν διακεκριμένο σταθμό για τα στελέχη της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τις πολιτικές του.

Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει ο νέος νόμος για τις τηλεπικοινωνίες, περιορίζοντας την εκπομπή εθνικής εμβέλειας δικτύων μέσω καλωδίου, το Globovision θα περιοριστεί να εκπέμπει σε δύο πόλεις.

Μία άλλη μεταρρύθμιση προσπαθεί να ρυθμίσει το ίντερνετ με κανόνες που απαγορεύουν περιεχόμενο που «επιτίθεται στα καλά έθιμα δείχνει ασέβεια στους δημόσιους αξιωματούχους ή προτρέπει σε βία εναντίον του προέδρου».