ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 1.900 νεκροί, εικόνες Αποκάλυψης στα χαλάσματα

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 1.900 νεκροί, εικόνες Αποκάλυψης στα χαλάσματα
Αχτίδα ζωής στα χαλάσματα αναζητούν τα σωστικά συνεργεία σε Τουρκάι και Συρία, μετά το διπλό δολοφονικό χτύπημα του «Εγκέλαδου».
AP Photo/Mahmut Bozarsan

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ, κι ένας δεύτερος 7,5 Ρίχτερ μερική ώρα αργότερα, έπληξε την Τουρκία τη Δευτέρα. Μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων, μετράει απώλειες και η Συρία. Διεθνής βοήθεια στην Άγκυρα και άμεση συνδρομή από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα.

Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία, από τον δολοφονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένας ακόμα «δίδυμος» σεισμός, 7,5 Ρίχτερ, για τον οποίο οι σεισμολόγοι αναφέρουν πως πιθανότατα δεν ήταν μετασεισμός, ήρθε να προκαλέσει νέο κύκλο πανικού στη χώρα.

Η Άγκυρα μετράει πληγές και ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει εκθετικά όσο περνά η ώρα και ανασύρονται σοροί από τα συντρίμμια. Κάθε μία διάσωση δίνει την ελπίδα για ζωή, όμως, διαρκώς προκύπτουν και νέοι νεκροί, με τον τραγικό απολογισμό να έχει φτάσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πάνω από τους 1.900 νεκρούς.

Νωρίτερα, το BBC ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει πάνω από 1.000 θανάτους, από τον πρώτο σεισμό, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 5.300 τραυματίες. Σύμφωνα με το AFP, οι αρχές στη Συρία είχαν επιβεβαιώσει πάνω από 783 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες.

Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα χαλάσματα, με τις εικόνες που μεταδίδουν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και διεθνή δίκτυα, να είναι συγκλονιστικές. Σε κάθε σημείο όπου αναζητούνται άνθρωποι, επικρατεί νεκρική σιγή έτσι ώστε αν υπάρχουν επιζώντες να καταφέρουν να τους ακούσουν τα συνεργεία.

Δείτε ζωντανά εικόνα από την Τουρκία:

Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη, βέβαια, επιχειρήσεις διάσωσης μέσα σε συντρίμμια ενέχει ο κίνδυνος ακόμα και για τα ίδια τα συνεργεία των διασωστών, αφού διαρκώς σημειώνονται νέοι σεισμοί. Ο βαθμός επικινδυνότητας και δυσκολίας των διασώσεων μεγαλώνει με αυτή την παράμετρο, όμως, η προσπάθεια να σωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σταματήσει. «Εχθρός» εκτός από τους μετασεισμούς, και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς επικρατεί ψύχος και χιονοπτώσεις στη γειτονική χώρα.

Η Τουρκία ζήτησε από την πρώτη στιγμή διεθνή βοήθεια, με τους ηγέτες των χωρών του κόσμου, και της ΕΕ, να σπεύδουν να συνδράμουν την Άγκυρα. Η Ελλάδα άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα και με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναχώρησε C-130 από την Ελευσίνα με την αποστολή και τα μέσα που θα διατεθούν στη διάθεση της γειτονικής χώρας. Μαζί με την αποστολή, ταξιδεύει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έτσι ώστε να παράσχει και επιστημονική, πέρα από την τεχνική και ανθρωπιστική, συνδρομή τους Τούρκους.

Σχετικές ειδήσεις