ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί ήταν τόσο θανατηφόρος; - Οι τρεις βασικοί λόγοι

Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί ήταν τόσο θανατηφόρος; - Οι τρεις βασικοί λόγοι
Χάος στην Τουρκία.
AP

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμών των νεκρών από τους ισχυρότατους σεισμούς που έπληξαν σήμερα Δευτέρα (6.2.2023) την Τουρκία και τη Συρία -  Διεθνής βοήθεια στην Άγκυρα και άμεση συνδρομή από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα - Το BBC σε άρθρο του εξηγεί γιατί ήταν τόσο θανατηφόρος;

Η σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών που έπληξε σήμερα το πρωί την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.900 ανθρώπους (μέχρι ώρας). Οι υλικές καταστροφές είναι τεράστιες και, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, οι αριθμοί επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Γιατί όμως ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός και τόσο θανατηφόρος;

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο BBC η καθηγήτρια Joanna Faure Walker, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου: «δεν είναι μόνο η ένταση του σεισμού που προκαλεί τρόμο. Η δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα, όταν άνθρωποι ήταν μέσα στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν. Η κακή αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων είναι επίσης ένας παράγοντας».

Από την πλευρά της Δρ. Κάρμεν Σολάνα, καθηγήτρια στην ηφαιστειολογία στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, λέει: «Η αντισεισμική προστασία είναι δυστυχώς αποσπασματική στη Νότια Τουρκία και ειδικά στη Συρία, επομένως η διάσωση ζωών θα είναι πολύ δύσκολη. Οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την εύρεση επιζώντων μετά από 48 ώρες ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται πολύ».

Ένας ακόμα παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή ήταν μια περιοχή όπου δεν είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός για περισσότερα από 200 χρόνια, επομένως το επίπεδο ετοιμότητας ήταν μικρότερο από άλλες περιοχές που ήταν περισσότερο συνηθισμένες σε σεισμούς.

ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία αναμένεται να αυξηθεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών, που συντάραξε τη νότια Τουρκία νωρίς σήμερα, ήταν ο χειρότερος που έχει πλήξει τη χώρα αυτό τον αιώνα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων εκεί και περίπου 550 στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Κάποιες ώρες αργότερα ακολούθησε άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού».

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», δήλωσε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν».

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε.