ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν... τα βάζει με τους «προβοκάτορες» από την πληγείσα ζώνη

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν... τα βάζει με τους «προβοκάτορες» από την πληγείσα ζώνη

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τους «προβοκάτορες» καθώς οι επιζώντες εξακολουθούν να παραπονιούνται για αργή ανταπόκριση των Αρχών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε τους «προβοκάτορες» μετά από παράπονα των επιζώντων ότι η κυβέρνηση άργησε να ανταποκριθεί στον σεισμό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές είπε στον τουρκικό λαό να ακούει μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις από από τις αρχές και να μη δίνει σημασία στην παραπληροφόρηση.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 440 λίρες από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε. «Θα παράσχουμε, με τη θέληση του Θεού, τη στήριξή μας σε όλες αυτές τις οικογένειες που έχουν πληγεί», είπε ο Ερντογάν.

Μετά την κριτική ότι το κράτος άργησε να «φτάσει» σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές και άφησε τους πολίτες μόνους και αβοήθητους, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια αρχικά προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά η κατάσταση όπως είπε θα βελτιωθεί.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα μας, το κράτος επιτελεί το έργο του με τους δήμους με όλα τα μέσα», είπε ο Ερντογάν. Οι πολίτες μας δεν πρέπει να ανησυχούν, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μείνουν στο δρόμο» είπε από το «πληγωμένο» Καχραμανμαράς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σεισμόπλήκτοι μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα. Και είπε χαρακτηριστικά «Θέλω να μην δώσετε άλλη ευκαιρία στους προβοκάτορες, εκτός από τις δηλώσεις της AFAD, και να μην τους δώσουν ευκαιρία οι εκπρόσωποι του Τύπου».

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μαζικές επιχειρήσεις στέγασης σε 10 επαρχίες σε ένα χρόνο, όπως κάναμε σε άλλες επαρχίες όπου ζήσαμε καταστροφές», είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης οτι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ειναι 8.574, ο αριθμός των τραυματιών 49.133 και ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων 6.444».

Τραγωδία δίχως τέλος - Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τις 11.200, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τους 20.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών» για τη διάσωση των εγκλωβισμένων, το οποίο εκπνέει γρήγορα.

Ωστόσο, πολύτιμη έχει αποδειχτεί η βοήθεια των ομάδων που έχουν σταλεί από την Ευρώπη, ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των εγκλωβισμένων.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει στείλει μια ομάδα, ενώ άλλη μία αναχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr, η ομάδα από την Αθήνα με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουμελιώτη, θα αποτελείται από 35-40 άτομα και θα έχει μαζί της εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Παύλος Μητρόπουλος, την Παρασκευή θα ταξιδέψουν για Χίο και το Σάββατο θα περάσουν στην Τουρκία όπου θα τους καθοδηγήσουν για το πού να πάνε και τι θα χρειαστεί να κάνουν.

«Το έχουμε ξανακάνει σε πιο μικρή κλίμακα στην Αλβανία πριν δυο χρόνια», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα έχουν μαζί τους εξοπλισμό για να στήσουν ιατρείο, μαγειρείο, φάρμακα και ειδικά μηχανήματα για να σπάνε τσιμέντο. Οι εθελοντές θα στήσουν δικό τους καταυλισμό στην περιοχή για να έχουν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους. Μαζί με την ομάδα μεταφέρονται και 5 οχήματα, εκ των οποίων δύο πυροσβεστικά, ένα διασωστικό και ένα τζιπ.

Σχετικές ειδήσεις