ΚΟΣΜΟΣ

Μ.Β. Λιόσα: Μετά το Νόμπελ, ξανά στην πολιτική

Μ.Β. Λιόσα: Μετά το Νόμπελ, ξανά στην πολιτική
Ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, που έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2010, επέστρεψε στη χώρα του έτοιμος...

Ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, που έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2010, επέστρεψε στη χώρα του έτοιμος να ξαναμπεί στην πολιτική, αν δει ότι η κόρη του του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Κέικο, έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων που επέστρεψα στο Περού, ακόμα κι αν πρέπει να σας ομολογήσω ότι είμαι πολύ κουρασμένος. Αυτές οι εβδομάδες ήταν πολύ έντονες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Λίμα, τρεις ημέρες αφότου βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Έχω πολύ όρεξη να ριχτώ στη λογοτεχνική μου δουλειά, που έχει διακοπεί από τις 7 Οκτωβρίου», ημέρα κατά την οποία κέρδισε το Νόμπελ.

Ερωτώμενος για τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Απριλίου 2011, δήλωσε: «Το Περού ζει εδώ και 10 χρόνια μία δημοκρατία που δεν είναι τέλεια, που όμως στηρίζεται σε μία ομοφωνία όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρηθεί αυτό το μοντέλο των τελευταίων 10 ετών (...) και η πλειοψηφία των υποψηφίων να εγγυηθεί αυτή τη συνέχεια».

Το 1990 ο Βάργκας Λιόσα είχε εμπλακεί στην πολιτική ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές, όμως έχασε με μεγάλη διαφορά από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ο Βάργκας Λιόσα δήλωσε χθες εξάλλου ότι θα επέμβει στην πολιτική ζωή μόνο «αν η δημοκρατία του Περού απειληθεί από δικτατορικές δυνάμεις, που έχουν κάνει τόση ζημιά στη χώρα».

«Αν η κόρη του δικτάτορα που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για εγκλήματα έχει πιθανότητες να γίνει πρόεδρος του Περού, θα είμαι ένας από τους Περουβιανούς που θα προσπαθήσουν να την εμποδίσουν με όλα τα νομικά μέσα. Πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφή για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης:

Μ.Β. Λιόσα: “Επικίνδυνη η υπερβολική διαφάνεια”