ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία 12χρονης στη Γερμανία: Οι συμμαθήτριές της που τη σκότωσαν δέχονται απειλές θανάτου

Σοκάρει η δολοφονία 12χρονης στη Γερμανία
Σοκάρει η δολοφονία 12χρονης στη Γερμανία

Η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί όλο το εικοσιτετράωρο περιπολίες έξω από τα σπίτια δύο εφήβων που μαχαίρωσαν θανάσιμα μια 12χρονη συμμαθήτριά τους, υπό τον φόβο επιθέσεων. Το φρικτό έγκλημα έχει σοκάρει την κοινή γνώμη στη Γερμανία, εγκαινιάζοντας συζητήσεις για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης παιδιών και εφήβων

Μετά το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη Γερμανία, η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην κοινοποιούν τις ταυτότητες των υπόπτων – ηλικίας 12 και 13 ετών – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι εκκλήσεις φαίνεται πως πέφτουν στο κενό.

Φωτογραφίες των κοριτσιών με τη λέξη «δολοφόνος» είναι διαθέσιμες στο TikTok, το Instagram και το Facebook καθώς η οργή συνεχίζει να αυξάνεται για το γεγονός ότι και τα δύο κορίτσια θα ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη επειδή είναι κάτω από την ηλικία ποινικής ευθύνης στη Γερμανία, η οποία έχει οριστεί στα 14 έτη. Μία αίτηση που ζητά την αλλαγή του νόμου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές.

Οι ύποπτες δέχονται θανατικές απειλές στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα δύο κορίτσια και οι οικογένειές τους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο χωριό Freudenberg κοντά στην Κολωνία μετά την άγρια δολοφονία της 12χρονης Λουίζ Φρις, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Περιπολικά έχουν τοποθετηθεί έξω από τα σπίτια των υπόπτων και είναι απίθανο οι οικογένειές τους να μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν σύντομα, αναφέρει η Daily Mail. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε: «Μετά την ανθρωποκτονία στο Freudenberg, ο εισαγγελέας και η αστυνομία προειδοποιούν ενάντια σε ψευδείς αναφορές για την υπόθεση.

«Λόγω του μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, κυκλοφορούν φήμες για το περιστατικό. Προφανώς, υπάρχουν εικασίες, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν ταιριάζουν με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας. Η ανάγκη του κοινού για ενημέρωση είναι πολύ μεγάλη στην παρούσα υπόθεση, αλλά λόγω της προστασίας όλων των προσωπικών δικαιωμάτων από τις ανακριτικές αρχές, δεν μπορούν να δημοσιευτούν λεπτομερείς πληροφορίες.

«Η εισαγγελία και η αστυνομία ζητούν επομένως από το κοινό να μην συμμετέχει σε εικασίες και να μην τροφοδοτεί τις συζητήσεις για το συμβάν, με στόχο και την προστασία των συγγενών». Η Λουίζ μαχαιρώθηκε περισσότερες από 30 φορές απο τις δύο συμμαθήτριές της όπως όλα δείχνουν που πέταξαν το άψυχο σώμα της σε ένα δάσος.

Οι ύποπτες μάλιστα δημοσίευσαν μια φωτογραφία τους να χορεύουν στο TikTok την επόμενη μέρα, τη στιγμή που το σώμα της βρέθηκε από την αστυνομία, μετά το σναγερμό των γονιών της.. Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ιδιωτικό μνημόσυνο γι' αυτήν στην Ευαγγελική Εκκλησία στο Freudenberg

Παρά τη δημόσια οργή για το έγκλημα, οι δικαστές και το Υπουργείο Δικαιοσύνης λένε ότι είναι απίθανο να αλλάξει ο νόμος που καλύπτει την ηλικία ευθύνης. Μιλώντας στο MailOnline, ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης Δικαστών της Γερμανίας προειδοποίησε ενάντια σε μια σπασμωδική αντίδραση στη μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης της χώρας.

Ο καθηγητής Νομικής Γκερντ Χάμε είπε ότι οι «αποφάσεις που ελήφθησανεν θερμώ» δεν ήταν «καλή βάση» για νομοθετική αλλαγή. Επί του παρόντος, η ηλικία ποινικής ευθύνης στη Γερμανία είναι τα 14 έτη –στη Βρετανία είναι τα 10– και η δολοφονία τη Λουίζ έχει πυροδοτήσει τεράστια συζήτηση για το πότε πρέπει να δικάζονται τα παιδιά και οι νέοι.

Μια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς το περιέγραψε ως «αιματηρή επίθεση και φρενήρη δολοφονία» γεγονός που αύξησε τις εκκλήσεις για την αλλαγή του ορίου ηλικίας για τα παιδιά που πρέπει να δικασθούν. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είπε στη MailOnline ότι ήταν απίθανο να αλλάξει ο νόμος μετά τη δολοφονία.

«Ο βίαιος θάνατος ενός μικρού κοριτσιού είναι τρομερή είδηση. Είναι βαθιά λυπηρό που προφανώς δύο κοριτσάκια διέπραξαν αυτή την αποτρόπαια πράξη.Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για μείωση του υπάρχοντος ορίου ηλικίας» είπε. «Το ερώτημα είναι αν ένα παιδί μπορεί να ερευνήσει τις πράξεις του και τις συνέπειές τους σε μια δεδομένη κατάσταση και αν μπορεί να ευθυγραμμίσει τη συμπεριφορά του/της με αυτή τη διορατικότητα.

«Σύμφωνα με ειδικούς στην ψυχολογία, την επιστήμη της εκπαίδευσης, την εγκληματολογία και, εδώ και μερικά χρόνια, τη νευροεπιστήμη, τα παιδιά κάτω των 14 ετών γενικά δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ηθική και πνευματική ωριμότητα που απαιτείται για αυτό. (...) Η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ευθύνη του κράτους για την ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών είναι σημαντικές από αυτή την άποψη».