ΚΟΣΜΟΣ

Μπρουκ Σιλντς: Ο θυμός για τη μητέρα της και ο βιασμός σε νεαρή ηλικία - Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Η Μπρουκ Σιλντς
Η Μπρουκ Σιλντς
ΑΡ

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της που κυκλοφορεί στις αρχές Απριλίου, η Μπρουκ Σιλντς αντιμετωπίζει τους «δαίμονες» της παιδικής της ηλικίας και στρέφεται ενάντια στη μητέρα της 

Η Μπρουκ Σιλντς είπε ότι δεν θα άφηνε ποτέ τα παιδιά της να συμμετέχουν στην «πορνογραφία» στην οποία την είχε εκθέσει η μητέρα της ως παιδί στη βιομηχανία του θεάματος. Η ηθοποιός ήταν μόλις 11 ετών όταν αναγκάστηκε να φιλήσει σαγηνευτικά τον Kιθ Καραντάιν, τότε 27 ετών, στην ταινία Pretty Baby (Η Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης, 1978) με την υπογραφή του Λουί Μαλ στην οποία έπαιζε μια πόρνη.

Η 57χρονη Σιλντς, είπε ότι δυσκολευόταν να καταλάβει πώς η μητέρα της Τόνι Σιλντς δεν παρενέβη, ενώ αποκάλυψε ότι οι δικές της κόρες, Ρόουαν, 19 ετών, και Γκράιερ, 16 ετών, αρνούνται να παρακολουθήσουν το φιλμ. Σε ένα απόσπασμα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Pretty Baby», η μεγάλη της κόρη λέει: «Είναι παιδική πορνογραφία! Θα μας άφηνες [να το κάνουμε αυτό] σε ηλικία 11 ετών;».

Η Σιλντς απαντά «Όχι» καθώς αρχίζει να κλαίει. Ανακαλώντας τη συνομιλία, είπε στο περιοδικό των Sunday Times: «Ήταν δύσκολο για μένα, να μην τους δικαιολογήσω τη μαμά μου, αλλά όταν ρώτησαν, σκέφτηκα: Θεέ μου, πρέπει να το παραδεχτώ αυτό. Αλλά δεν ξέρω γιατί πίστευε ότι κάτι τέτοιο ήταν εντάξει». Η Σιλντς εξήγησε στις δύο κόρες της ότι δεν θα τις άφηνε ποτέ να δουν την ταινία στην οποία φιλούσε τον 27χρονο Καραντάιν, ενώ εμφανιζόταν και γυμνή.

Η μητέρα της σταρ ήταν αλκοολική και πέθανε το 2012. Η Σιλντς ήταν μοναχοπαίδι, είπε ότι δεν μπορούσε να είναι θυμωμένη μαζί της καθώς η μητέρα της ήταν τόσο ανασφαλής. Η ηθοποιός προσπαθεί εδώ και καιρό να συγχωρήσει την μητέρα της - η οποία επέτρεψε στη Σιλντς να ποζάρει γυμνή για μια δημοσίευση του Playboy σε ηλικία 10 ετών, αλλά τώρα παραδέχτηκε: «Δεν ξέρω γιατί πίστευε ότι ήταν εντάξει. Δεν γνωρίζω».

Η φιλία με τον Μάικλ Τζάκσον

Στο ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, η Σιλντς ανατρέχει στη ζωή της και μιλάει μεταξύ άλλων για τη φιλία της με τον Μάικλ Τζάκσον. Αρνείται ότι έβγαιναν ραντεβού και δήλωσε σοκαρισμένη από τους ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση που αντιμετώπισε αργότερα. Η ηθοποιός φάνηκε να καταρρέει ενώ θυμάται την παιδική της ηλικία υπό το φως της δημοσιότητας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα από τη σεξουαλικοποίηση της στην προεφηβεία, μέχρι τη δημόσια ντροπή που ένιωσε επειδή έχασε την παρθενία της ως νεαρή ενήλικη.

Σε σκηνοθεσία Lana Wilson, το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σύντομα στις ΗΠΑ πήρε το όνομά του από την ταινία του 1978 με τίτλο «Pretty Baby» του Λουί Μαλ, ένα δράμα για μια νεαρή εργαζόμενη του σεξ, την οποία υποδύθηκε η Σιλντς, στη Νέα Ορλεάνη το 1917. Στην ταινία φιλάει τον Καραντάιν ενώ εμφανίζεται και γυμνή.

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε θα ήταν η τελευταία φορά που σεξουαλοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Στα 15 της γύρισε τη «Γαλάζια Λίμνη» και μετά ήρθε το «Endless Love». Και οι δύο παρουσίαζαν σεξ και γυμνό. Και μετά έπαιξε σε διαφημίσεις τζιν Calvin Klein.

Όταν ήταν 16 ετών και ήδη σταρ, ένας οικογενειακός φίλος και φωτογράφος προσπάθησε να πουλήσει γυμνές φωτογραφίες που της τράβηξε όταν ήταν 10 ετών. Η μητέρα της έκανε μήνυση και η οικογένεια πήγε στο δικαστήριο, αλλά ο φωτογράφος κέρδισε. Η Σιλντς η οποία έχει γράψει δύο απομνημονεύματα, αρνιόταν μέχρι σήμερα να κάνει ντοκιμαντέρ και πάντα έλεγε όχι. Αλλά τώρα με το ένα της παιδί στο κολέγιο, με την ενθάρρυνση της φίλης της Ali Wentworth και μία καλή ψυχολογία μετά από χρόνια θεραπείας, ένιωσε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ακόμη και στα βιβλία της δεν έλεγε όλη την αλήθεια όταν επρόκειτο για τις γυμνές φωτογραφίες της ως παιδί. «Ήταν πάρα πολύ για μένα να το αντιμετωπίσω, πραγματικά», είπε ο Σιλντς. «Το να γράφω γι' αυτό απλώς με διέλυσε Εκείνη προστάτευ ». Στο ντοκιμαντέρ, η Σιλντς συγκινείται ενώ αντιμετωπίζει την παιδική της ηλικία, λέγοντας οτι βομβαρδιζόταν από ανθρώπους που την αποκαλούσαν «όμορφο» πρόσωπο «ξανά και ξανά». «Και αυτό πάντα με τσάκιζε», ομολόγησε.

Η μητέρα δύο παιδιών μίλησε επίσης για το γεγονός ότι επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Time το 1981, σε μόλις 16 ετών, για να αντιπροσωπεύσει την εμφάνιση της δεκαετίας του '80.«Ήμουν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως το πρόσωπο ολόκληρης εκείνης της εποχής. Ποιος το αποφάσισε αυτό;» ρωτάει. Η ηθοποιός δηλώνει «έκπληκτη που» «επέζησε».

«Βρήκα την αυτοπεποίθησή μου και σκέφτηκα: «Μπορώ να έχω τη δική μου γνώμη», σκέφτηκε μετά από χρόνια αγώνα να «βρεί» τη «δική της φωνή» στην εφηβεία και στην πρώιμη ζωή της. Στα 14, όταν άλλα κορίτσια έπαιζαν, η Σιλντς είχε γίνει το νεότερο μοντέλο που έκανε ποτέ εξώφυλλο στη Vogue.

Γνωστή σε όλο τον κόσμο απλά ως «Μπρουκ», έγινε η μασκότ του νυχτερινού κέντρου Studio 54 της Νέας Υόρκης. Με αυτά τα εμβληματικά πυκνά φρύδια και τα μακριά λαμπερά μαλλιά που την έκαναν να φαίνεται μεγαλύτερη από τα χρόνια της, ήταν η έφηβη που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «τόσο όμορφη που οι δυνατοί άντρες ξεχνούν να κουνήσουν το πούρο τους».

Η αποκάλυψη για το βιασμό

Η Σιλντς παραδέχθηκε αργότερα ότι δεν έκανε σεξ μέχρι τα 22 της – και θα προτιμούσε να περιμένει ακόμη περισσότερο. Ήταν μια αποκάλυψη που την είδε να αποκαλείται «η πιο διάσημη παρθένα της Αμερικής». Ωστόσο, η αποχή της την είχε αναμφίβολα βοηθήσει να ξεφύγει από τις υπερβολές των «αρπακτικών» του Χόλιγουντ.

Στο ντοκιμαντέρ, η ηθοποιός αποκαλύπτει ότι βιάστηκε στις αρχές των 20 της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από έναν άνδρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τον είχε συναντήσει για να συζητήσουν πιθανά κινηματογραφικά έργα μετά την αποφοίτησή της από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1987.

Μετά το δείπνο, ο άνδρας την πήγε στο ξενοδοχείο του, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να της καλέσει ταξί από το δωμάτιό του. Πήγε στο μπάνιο, από όπου βγήκε γυμνός και τη βίασε, δήλωσε η Σιλντς. «Βρέθηκε από πάνω μου. Ήταν σαν πάλη», πρόσθεσε. Η Σιλντς λέει ότι «πάγωσε» και δεν αντέδρασε από φόβο μήπως τη σκοτώσουν: «Ο Θεός ξέρει ότι ήξερα πώς να αποσυνδεθώ από το σώμα μου. Το είχα εξασκήσει».

Η ηθοποιός εξήγησε ότι δεν προσπάθησε να ξεφύγει διότι φοβήθηκε ότι θα προκαλούσε τον άνδρα να ασκήσει και άλλη βία εναντίον της: «Φοβόμουν ότι θα με πνίξει ή κάτι τέτοιο». «Οπότε δεν προέβαλα πολλή αντίσταση. Δεν το έκανα. Απλώς πάγωσα εντελώς (…) Σκεφτόμουν ‘μείνε ζωντανή και φύγε’», σημείωσε η Σιλντς.

Μετά την επίθεση που δέχθηκε η ηθοποιός μίλησε με έναν φίλο της, ειδικό σε θέματα ασφαλείας, τον Γκάβιν ντε Μπέκερ, ο οποίος της είπε: «αυτό είναι βιασμός», με τη Σιλντς να του απαντά: «δεν είμαι διατεθειμένη να το πιστέψω». Ισχυρίζεται ότι έφυγε από το ξενοδοχείο μετά την επίθεση, μπήκε σε ένα ταξί και «έκλαιγε σε όλη τη διαδρομή» μέχρι το διαμέρισμα ενός άλλου φίλου.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα Hulu σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο η Σιλντς παρουσιάστηκε ως σεξουαλικό είδωλο ήδη από πολύ μικρή ηλικία, μετά την εμφάνισή της στην ταινία «Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης» (“Pretty baby”), σε ηλικία 11 ετών. Η 57χρονη πλέον Σιλντς δήλωσε ότι «είναι μια καλή στιγμή στη ζωή μου» για να εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ.