ΚΟΣΜΟΣ

Απέκρυψε έκρηξη σε πλατφόρμα της η BP

Απέκρυψε έκρηξη σε πλατφόρμα της η BP
Πλήγμα υπέστη η BP στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, όμως κατάφερε να απομακρύνει..

Πλήγμα υπέστη η BP στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, όμως κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια τους εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Wikileaks.

Όπως προκύπτει και από άλλα τηλεγραφήματα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την BP ότι κλέβει πετρέλαιο από τη χώρα του και ότι χρησιμοποιεί "ήπιο εκβιασμό" για να διασφαλίσει τα δικαιώματα να διατηρεί τεράστια αποθέματα αερίου στην περιοχή της Κασπίας.

Επίσης, η Chevron Corp διαπραγματεύτηκε με την Τεχεράνη για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος πετρελαίου και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ-Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, αναφέρουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως από τα τηλεγραφήματα αυτά προκύπτει μια σημαντική ομοιότητα ανάμεσα στην καταστροφή που προκλήθηκε από πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο και την διαρροή στο Αζερμπαϊτζάν 18 μήνες νωρίτερα.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι εταίροι της BP στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ενοχλημένοι από την στάση της εταιρίας να αποκρύψει πληροφορίες και από αυτούς τους ίδιους για το ατύχημα. Επισημαίνουν ακόμα πως η BP ήταν τυχερή γιατί κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια του 212 εργαζόμενους αμέσως μετά το ατύχημα, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή μειώθηκε κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για ένα διάστημα αρκετών μηνών.


H Guardian αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρία τόνισε σε δήλωσή της πως "εξακολουθεί να έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών".

Ροή Ειδήσεων