ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτος για συνωμοσία με την υπηρεσία αντικατασκοπείας ο Mr. Wikileaks

Ύποπτος για συνωμοσία με την υπηρεσία αντικατασκοπείας ο Mr. Wikileaks
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναζητούν τυχόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, συνωμότησε με πρώην..

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναζητούν τυχόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, συνωμότησε με πρώην αναλυτή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι άφησε να διαρρεύσουν διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο Ασάνζ ενθάρρυνε ή βοήθησε τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ να αποσπάσει διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα και αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Αν αυτό ισχύει, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ασάνζ μπορεί να κατηγορηθεί για συνέργεια στη διαρροή και να μην θεωρηθεί απλά παθητικός αποδέκτης των εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια δημοσίευσε, γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά μία σειρά από ποινικά αδικήματα, ανάμεσά τους και την παραβίαση του Νόμου του 1917 περί Κατασκοπείας, που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αρχές για την δίωξη των υπευθύνων στην υπόθεση WikiLeaks.

Οι εισαγγελείς μελετούν μία διαδικτυακή συνομιλία κατά την οποία ο Μάνινγκ φέρεται ότι ισχυρίζεται ότι επικοινωνούσε απευθείας με τον Ασάνζ ενώ "κατέβαζε" τα κυβερνητικά έγγραφα, έγγραψαν οι New York Times. Ο Μάνινγκ υπερηφανευόταν για τα κατορθώματά του στον πρώην χάκερ Έντριαν Λέιμο, ο οποίος τον παρέδωσε στις αρχές, δήλωσε στο Ρόιτερ ο ίδιος ο Λέιμο.

Ο Μάνινγκ κρατείται στην βάση πεζοναυτών Κουάντικο, στη Βιρτζίνια, από τον Ιούλιο που του απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη κατοχή ενός διαβαθμισμένου βίντεο το οποίο έδειχνε μία επίθεση με ελικόπτερα στο Ιράκ, το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ τους και δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερ. Ο Ασάνζ κρατείται στο Λονδίνο μετά τη σύλληψή του για σεξουαλικά αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε στην Σουηδία.

Ορισμένοι ειδικοί νομικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση Ομπάμα να ασκήσει δίωξη για κατασκοπεία στο WikiLeaks ή στον Ασάνζ, ο οποίος είναι αυστραλός πολίτης. Άλλες διατάξεις της αμερικανικής νομοθεσίας, ωστόσο, διευκολύνουν τις αρχές να ασκήσουν δίωξη σε κάποιον για αποκάλυψη συγκεκριμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών χωρίς άδεια.

Πηγή: newsocde.gr

Ροή Ειδήσεων