ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ο Χασίμ Θάτσι

Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ο Χασίμ Θάτσι
Επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων κατηγορείται ότι υπήρξε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου...

Επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων κατηγορείται ότι υπήρξε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι σε έκθεση που συνέταξε ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι και θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα συνεδριάσει, σήμερα, στο Παρίσι και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον κ. Μάρτι.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η έκθεση, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνάντησή της, στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι- που συνέταξε την έκθεση- τονίζει ότι, ειδική μονάδα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), της οποίας ηγείτο ο Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκη, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, σε οργανωμένο έγκλημα κυρίως σε θέματα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.


Ο κ. Μάρτι κατηγορεί τον κ. Θάτσι ότι "προσωπικά διέταξε - και σε ορισμένες περιπτώσεις επέβλεψε - δολοφονίες, κρατήσεις, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις" Σέρβων αιχμαλώτων στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο και έπειτα από τη λήξη του πολέμου, ο κ. Θάτσι και οι συνεργάτες του έκαναν "ξέπλυμα χρημάτων", ασχολήθηκαν με λαθρεμπόριο τσιγάρων και εμπορία ανθρώπων.


Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι "πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όργανα αφαιρέθηκαν από κάποιους φυλακισμένους και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις". Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα του Θάτσι μετέφερε στην Αλβανία Σέρβους αιχμαλώτους, όπου τους δολοφονούσαν και τους έπαιρναν τα όργανα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε ότι "η έκθεση είναι αβάσιμη, όπως και οι κατηγορίες για συμμετοχή του σε οργανωμένο έγκλημα, δολοφονίες και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο".

Ροή Ειδήσεων