ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ξένη βοήθεια φτάνει για τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές

Καναδάς: Ξένη βοήθεια φτάνει για τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές
AP NewsRoom

Οι πυρκαγιές στον Καναδά ξεκίνησαν το Μάιο και εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα εκτοξεύοντας τον αριθμό των μετώπων από 36 σε πάνω από 100 μετά την 1η Ιουνίου.

Οι αρχές του Καναδά είναι στα όρια των δυνάμεών τους λόγω των δεκάδων μετώπων στα οποία υπάρχουν πυρκαγιές και κατακαίνε τα δάση στα ανατολικά.

Οι φωτιές αυτές έχουν «πνίξει» με ένα τοξικό νέφος τεράστιες εκτάσεις στη χώρα, αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται να φτάνει και στην Ευρώπη.

Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν το Μάιο εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα εκτοξεύοντας τον αριθμό των μετώπων από 36 σε πάνω από 100 μετά την 1η Ιουνίου.

Μετά από μια φαινομενικά ήρεμη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, «μέσα σε τρεις ημέρες, όλα πήγαν πολύ άσχημα», ανέφερε στέλεχος από την υπηρεσία πυρόσβεσης του Κεμπέκ.

Την ίδια στιγμή πυροσβέστες από το εξωτερικό φθάνουν στο Κεμπέκ προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των περισσότερων από 130 πυρκαγιών που καίνε αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα, 110 πυροσβέστες από τη Γαλλία έφθασαν εχθές, 10 Ιουνίου 2023 στο Κεμπέκ, ενώ πρόσθετη βοήθεια έχει ήδη φθάσει από την κοντινή επαρχία του Νιου Μπρούνσβικ. Ακόμα, 600 πυροσβέστες από τις ΗΠΑ κατευθύνονται και αυτοί με τη σειρά τους προς τον Καναδά.

Οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται πως χωρίς την εξωτερική αρωγή οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις του Κεμπέκ δε θα ήταν σε θέση να χειριστούν παραπάνω από 25 έως 35 μεγάλες δασικές πυρκαγιές ανά πάσα στιγμή.

Μάλιστα, η επαρχία έχει περίπου 250 πυροσβέστες για να επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο, την στιγμή που 1.200 απαιτούνται με τη σημερινή κατάσταση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσούα Λεγκώ.

Να σημειωθεί, δε, πως για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, η επαρχία εκπαίδευσε εντατικά επιπλέον 300 άτομα την τελευταία εβδομάδα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στα μέτωπα.

Οι περισσότεροι, βέβαια, εξ αυτών, είναι άνθρωποι που έχουν κάποια εμπειρία στα δάση: είναι δασεργάτες, ή έχουν προηγούμενη εμπειρία στην πυρόσβεση.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι στο κεντρικό Κεμπέκ έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Άλλοι 5.000 έχουν απομακρυνθεί σε άλλα σημεία της χώρας.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί περί τα 10 εκατ. στρέμματα.

Σχετικές ειδήσεις