ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Πολιτική κρίση στη Ρουμανία
Αντιμέτωπη με την τρίτη πρόταση μομφής είναι η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ στη Ρουμανία, καθώς η αντιπολίτευση προέβη σ’ αυτή την κίνηση...

Αντιμέτωπη με την τρίτη πρόταση μομφής είναι η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ στη Ρουμανία, καθώς η αντιπολίτευση προέβη σ’ αυτή την κίνηση, διαμαρτυρόμενη για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη διαμόρφωση των μισθών, με βάση τη συμφωνία της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ρουμανική κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει από τις δύο προηγούμενες προτάσεις μομφής (η τελευταία πριν από δύο μήνες), ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι, η δυσμενής οικονομική κατάσταση ενδέχεται να δημιουργήσει μια νέα τάση στην έκφραση της πολιτικής σκηνής.

Σύμφωνα και με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ρουμανία, το δεύτερο πιο φτωχό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε ποσό 16 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των συνολικά 20 δισ. ευρώ που χορηγούν το Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μποκ που διαθέτει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, δίνει μάχη, για να περάσει το νομοσχέδιο διαμόρφωσης των μισθών στο πλαίσιο που ορίζει το πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Η κυβέρνηση που προωθεί έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011 δεν αποκλείει - σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μποκ - να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το Δ.Ν.Τ. για τη σύναψη νέας συμφωνίας.

Ροή Ειδήσεων