ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις

Καταδίκη της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιρλανδία επειδή απαγόρευσε σε καρκινοπαθή Λιθουανή να υποβληθεί σε...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιρλανδία επειδή απαγόρευσε σε καρκινοπαθή Λιθουανή να υποβληθεί σε άμβλωση.

Το Δικαστήριο, με τελεσίδικη απόφασή του, έκρινε ότι η Ιρλανδία δεν σεβάστηκε το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της οικογένειας μίας Λιθουανής η οποία ζούσε στην Ιρλανδία και έπασχε από καρκίνο, την εποχή που η ασθένειά της ήταν σε ύφεση.

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ιρλανδία να καταβάλει στην ενάγουσα αποζημίωση 15.000 ευρώ.

Η Ιρλανδία περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση για περιπτώσεις όπως ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει αρχικά τρεις γυναίκες, οι οποίες υποστήριξαν ότι η υγεία τους εκτέθηκε σε κίνδυνο επειδή χρειάστηκε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμά της "να προσδιορίζει πότε ξεκινά η ζωή".

Οι δικηγόροι των τριών γυναικών υποστήριξαν ότι το να κληθούν να φύγουν από τη χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση είναι ταπεινωτικό, ενώ η απόφαση αυτή τους προκάλεσε άγχος και επιπλοκές στην υγεία τους.

Και οι τρεις τους κατέφυγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υποβληθούν σε άμβλωση, ύστερα από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τους. Η μία από αυτές κινδύνευε με εξωμήτριο κύηση, ενώ η άλλη υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η τρίτη ήταν μία πρώην αλκοολική, η οποία φοβόταν ότι το να αποκτήσει ένα ακόμη παιδί, θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητές της να πάρει τα τέσσερα παιδιά της από την ανάδοχη οικογένεια που τα είχε αναλάβει.

Ροή Ειδήσεων