ΚΟΣΜΟΣ

Castro: "Παίζουμε με την επανάσταση"

Castro: "Παίζουμε με την επανάσταση"
Ο κουβανός Πρόεδρος Raul Castro έχει προειδοποιήσει ότι το νησί βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο, αν δεν υιοθετηθούν....

Ο κουβανός Πρόεδρος Raul Castro έχει προειδοποιήσει ότι το νησί βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο, αν δεν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβληθεί στην πρώτη σημαντική εξέταση του δημοσίου συστήματος της Κούβας από τη δεκαετία του 1960.

Θέλει να επεκτείνει τον ιδιωτικό τομέα και να μειώσει το ρόλο του κράτους. Ο κ. Κάστρο στη δίωρη ομιλία του, στη σύνοδο του Κοινοβουλίου μίλησε περισσότερο από ποτέ από τότε που πήρε το χρίσμα της προεδρίας από τον αδελφό του. " Παίζουμε με τη ζωή της επανάστασης, " είπε στην ομιλία του. " Μπορούμε είτε να αποκαταστήσουμε την κατάσταση, είτε εμείς να προλάβουμε το χρόνο περπατώντας στην άκρη της αβύσσου, ή να βουλιάξουμε". "Ενισχύστε το σοσιαλισμό". Αυτό το νησί της Καραϊβικής έχει οικονομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τις ογκώδεις επιχορηγήσεις που αποζημιώνουν τους χαμηλόμισθους. Οι Μισοί κρατικοί εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τις εργασίες τους. Ο Πρόεδρος Castro είπε ότι οι αλλαγές δεν θα γύριζαν πίσω τον κεφαλαιοκράτη στη Κούβα. Ο στόχος, είπε, ήταν να ενισχυθεί το σοσιαλιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε από τον αδελφό του Fidel Castro μετά την επανάσταση το 1959.

Ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία για να επιτεθεί στο Obama για τις πολιτικές του επιλογές έναντι της Κούβας.

"Δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο προθυμίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξουν την πολιτική τους, η οποία είναι παράλογη και δεν διαθέτει ούτε μια ουγγιά αξιοπιστίας" είπε.

Με τους νέους Προέδρους που εγκαταστάθηκαν και στις δύο χώρες δύο έτη πριν, οι προσδοκίες αυξήθηκαν ότι αυτοί οι εχθροί ψυχρού πολέμου τελικά θα αποκαταστήσουν τις διαφορές τους. Έχουν υπάρξει μερικές μικρές αλλά συμβολικές αλλαγές και στις δύο πλευρές. Αλλά ο επί μια δεκαετία-παλαιός αμερικανικός εμπορικός αποκλεισμός παραμένει σταθερά σε ισχύ, όπως η απαγόρευση στους περισσότερους τουρίστες των Αμερικανών να επισκέπτονται το νησί.

Ροή Ειδήσεων