ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με πραγματικά πυρά....

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο ενώ ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με πραγματικά πυρά στο νησί Γιονπγιόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο, τα γυμνάσια άρχισαν στις 2:30 τοπική ώρα (7:30 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες ζήτησαν από τους κατοίκους του νησιού Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, να μετακινηθούν σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών ενόψει της στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά που θα πραγματοποιήσει η Νότια Κορέα σήμερα.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα απαντήσει με «απρόβλεπτα αμυντικά χτυπήματα» στα νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα. Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει τα κοντινά στο νησί οπλικά της συστήματα.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Σεούλ είναι έτοιμη να απαντήσει «άμεσα και δυναμικά» αν προκληθεί από τη Βόρεια Κορέα.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έχει ήδη στείλει δυο αντιτορπιλικά στην Κίτρινη Θάλασσα και πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε αναμονή στην Δυτική Ακτή.


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο YTN και οι κάτοικοι άλλων γειτονικών νησιών διετάχθησαν να κάνουν το ίδιο. Οι άμαχοι στη νοτιοκορεατική νήσο Γιεονπγιεόνγκ, που πρόσφατα προσβλήθηκε από το πυροβολικό της Βορείου Κορέας, και όσοι διαμένουν σε άλλες τέσσερις παρακείμενες νήσους, έλαβαν διαταγή να τρέξουν μέσα σε 30’ στα καταφύγια, τονίζει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση από τη Σεούλ της απόφασής της να επιμείνει στη διεξαγωγή των στρατιωτικών της γυμνασίων.


Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου δήλωσε πως η διαταγή διαβιβάσθηκε σε όλες τις νήσους της Κίτρινης Θάλασσας που συνορεύουν με τη Βόρειο Κορέα.


Εντωμεταξύ η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, τόνισε ότι οι διαφωνίες στους κόλπους του ΣΑ του ΟΗΕ για την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι τόσο αγεφύρωτες που είναι αδύνατον να υπάρξει κάποια λύση. «Τα χάσματα που παραμένουν είναι αδύνατον να γεφυρωθούν», τόνισε εμφατικά η Ράις έπειτα από το πέρας της διάρκειας 8,5 ωρών συνεδρίασης του οργάνου για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα.


Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις "δεν στέφθηκαν με επιτυχία", αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν. Πρόσθεσε άλλωστε ότι η πρότασή του να εκδόσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο την Σεούλ όσο και την Πιονγιάνγκ ένα μήνυμα "για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.


Εξάλλου ο Τσούρκιν επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το νησί Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. "Είναι καλύτερο να αποφύγουν να προχωρήσουν σε αυτή την άσκηση αυτή τη στιγμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να συνεχιστούν σήμερα.


Η Βόρειος Κορέα αποδέχθηκε πάντως κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) Μπιλ Ρίτσαρντσον στη χώρα, να επιστρέψουν στο έδαφός της οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι να επιθεωρήσουν το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε μία ένδειξη καλής θέλησης για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, μεταδίδει το δίκτυο CNN.


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του δικτύου Γουλφ Μπλίτζερ, που συνόδευε τον Ρίτσαρντσον στην Πιονγκγιάνγκ, η Βόρειος Κορέα δέχθηκε να επιτρέψει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιστρέψουν στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν. Η Βόρειος Κορέα είχε αποσύρει τα μηχανήματα επιθεώρησης από το Γιονγκμπιόν τον Απρίλιο του 2009 και ζήτησε από τους ειδικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Επίσης, η Βόρειος Κορέα αποδέχθηκε να επιτρέψει την αποστολή στο εξωτερικό ράβδων καυσίμου που είναι αναγκαίο για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ επίσης αποδέχθηκε τη σύσταση μίας επιτροπής και τη λειτουργία απ’ ευθείας γραμμής κόκκινου τηλεφώνου ανάμεσα στις δύο Κορέες και τις ΗΠΑ, προσθέτει ο Μπλίτζερ.

Ροή Ειδήσεων