ΚΟΣΜΟΣ

Δύσκολες ώρες για τον Τσάβες – Όρισε τον διάδοχο

Δύσκολες ώρες για τον Τσάβες – Όρισε τον διάδοχο

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες «έχρισε» την Κυριακή τον Αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο ως «διάδοχό» του καθώς επιστρέφει εσπευσμένα στην Κούβα για να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου ο Τσάβες παραδέχθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και για πρώτη φορά δήλωσε πως αν εκείνος πάθει κάτι, ο Αντιπρόεδρος Μαδούρο πρέπει να πάρει τη θέση του και «να συνεχίσει τη βολιβαριανή επανάσταση».

«Υπάρχουν κίνδυνοι, γιατί να το αρνηθώ» είπε ο Τσάβες μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, πλάι στον Μαδούρο και σε άλλους συνεργάτες του. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εγγυηθούμε την πρόοδο της Βολιβαριανής Επανάστασης» προσέθεσε.

Ο Ούγκο Τσάβες που είχε φθάσει στο Καράκας από την Κούβα μόλις την περασμένη Παρασκευή χρειάζεται να ταξιδέψει ξανά στην κουβανική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τη θεραπεία και να υποβληθεί σε νέα επέμβαση καθώς ο καρκίνος επέστρεψε. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει υποβληθεί ήδη σε δύο επεμβάσεις καθώς και σε χημειοθεραπεία για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ένας παλιός οδηγός λεωφορείου και επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ορίστηκε πριν λίγους μήνες Αντιπρόεδρος της χώρας από τον ίδιο τον Τσάβες - είναι ένας από τους οκτώ Αντιπροέδρους της κυβέρνησης. Θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του βενεζουελάνου ηγέτη και σταθερός σύμμαχός του όλα αυτά τα χρόνια.

O Ούγκο Τσάβες είναι Πρόεδρος της Βενεζουέλας από τον Φεβρουάριο του 1999. Το διάγγελμά του το Σάββατο, θεωρείται από αναλυτές ως η αρχή του τέλους της πολυετούς πολιτικής ηγεμονίας του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τσάβες επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Βενεζουέλας στις 7 Οκτωβρίου και η τρίτη του προεδρική θητεία αρχίζει επισήμως στις 10 Ιανουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο θα αντικαταστήσει αυτομάτως τον Τσάβες αν δεν μπορεί εκείνος να συνεχίσει να ηγείται της χώρας. Ωστόσο το Σύνταγμα ορίζει ρητώς ότι αν ο επανεκλεγείς Πρόεδρος πεθάνει προτού ορκιστεί και αναλάβει επισήμως καθήκοντα, τότε πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές σε διάστημα 30 ημερών και η Εθνοσυνέλευση θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.