ΚΟΣΜΟΣ

Ασαφή τα αίτια θανάτου του Οζάλ, παρά τα ίχνη δηλητηρίου

Ασαφή τα αίτια θανάτου του Οζάλ, παρά τα ίχνη δηλητηρίου

Τα αίτια θανάτου του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ παραμένουν ασαφή, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ίχνη δηλητηρίου στα λείψανά του, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

Η φημολογία ότι ο θάνατος του Οζάλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1993 σε ηλικία 65 ετών, ήταν δολοφονία από το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, εξαιτίας των προσπαθειών του να επιλύσει το Κουρδικό ζήτημα, κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό. Ο ίδιος είχε επιζήσει απόπειρας δολοφονίας το 1988.

Το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη νεκροψία χθες Τρίτη και τα αποτελέσματά της θα σταλούν στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Στα λείψανα του Οζάλ εντοπίστηκε δηλητήριο, όμως οι ειδικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν αυτό προκάλεσε το θάνατό του», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Προηγούμενες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι στη σορό του Οζάλ, η εκταφή της οποίας έγινε τον Οκτώβριο μετά από απόφαση της εισαγγελίας, βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ραδιενεργών στοιχείων.

«Τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα λείψανα του Οζάλ, όμως σε τέτοια μορφή που θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί στο σώμα οποιουδήποτε ανθρώπου», δήλωσε αξιωματούχος που είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα της νεκροψίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Διαβάστε επίσης:

12/12/12: Τι κρύβει η σημερινή ημερομηνία

Πέθανε ο «μαέστρος» του σιτάρ Ραβί Σανκάρ

Eurogroup, διαθεσιμότητα και οι αυξήσεις της ΔΕΗ στα πρωτοσέλιδα