ΚΟΣΜΟΣ

Το Πατριαρχείο ενδιαφέρεται να αγοράσει την ιστορική σχολή Taş Mektep

Το Πατριαρχείο ενδιαφέρεται να αγοράσει την ιστορική σχολή Taş Mektep

Οι Τούρκοι έβαλαν πωλητήριο στην ιστορική σχολή Taş Mektep (Stone School) στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, Tiriliye, όπου ήταν δημοτικό σχολείο στο οποίο είχε φοιτήσει ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο έχουν βρεθεί και υποψήφιοι αγοραστές. Ανάμεσά τους το Ελληνικό Πατριαρχείο, αλλά και Άραβες.

Η αποκατάστασή του κτιρίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι δαπανηρή και αγγίζει τις 8 εκατ. Τουρκικές λίρες.

«Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Το κτήριο θα καταρρεύσει αν δεν αποκατασταθεί. Έτσι προτιμήσαμε την επιλογή της πώλησης. Η απόφαση για την πώληση του κτιρίου έχει εκδοθεί, ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες. Αν εγκριθεί, σχεδιάζουμε να το πουλήσουμε για 3 εκατ. λίρες», είπε ο δήμαρχος Αλί Τουράν.

«Άραβες θέλουν να αγοράσουν το Taş Mektep. Επίσης και το ελληνικό Πατριαρχείο, το οποίο αγόρασε την Εκκλησία Kemerli πέρυσι. Αυτός που θα το αγοράσει, θα το χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα ως ξενοδοχείο».

Το Stone School ιδρύθηκε το 1905 και υπήρξε πανεπιστημιακή σχολή έως το 1924. Έπειτα μετατράπηκε σε δημοτικό σχολείο πριν εκκενωθεί οριστικά το 1988.