ΚΟΣΜΟΣ

Σάρωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο Αμβούργο

Σάρωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο Αμβούργο
Σαρωτική ήταν ή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών SPD με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου...

Σαρωτική ήταν ή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών SPD με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου της Γερμανίας διασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Δραματική ήταν η πτώση του κυβερνώντος μέχρι τώρα στο Αμβούργο Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU που είχε το χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά.

Οι εκλογές στο Αμβούργο ήταν η πρεμιέρα για εφτά συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος 2011. Οι σημαντικότερες είναι οι εκλογές στη Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο στις 27 Μαρτίου.

Στο Αμβούργο, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ινστιτούτου Infratest Dimap, το SPD πήρε 49,5%, +15,4%, οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 21,2%, -21,4%, οι Πράσινοι GAL 11,4%, +1,8%, η Αριστερά LINKE 6,7%, +,3% και οι Φιλελεύθεροι FDP 6,0% +1,3% διασφαλίζοντας και την επάνοδό τους στην τοπική βουλή. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%.

Το αποτέλεσμα δίνει στο SPD απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη μελλοντική τοπική βουλή του Αμβούργου και ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος του Αμβούργου χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.

Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "πολύ εντυπωσιακό" και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά". Και ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε "εντυπωσιακό" το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι "έχει ένα όνομα: Όλαφ Σολτς". Όπως είπε η επιτυχία του SPD οφείλεται στο συνδυασμό της συνετής οικονομικής πολιτικής με την κοινωνική δικαιοσύνη".