ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για τις «απαραίτητες» σκλάβες του σεξ στο Β΄ Παγκόσμιο

Οργή για τις «απαραίτητες» σκλάβες του σεξ στο Β΄ Παγκόσμιο

Την οργή της Κίνας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του δημάρχου της ιαπωνικής πόλης Οσάκα, ο οποίος υποστήριξε ότι το σύστημα των «στρατιωτικών οίκων ανοχής» που εφάρμοζε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια «αναγκαιότητα».


«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι το σύστημα των γυναικών παρηγοριάς ήταν απαραίτητο για να παρέχεται ανακούφιση στο πλήθος των ανδρών που διακινδύνευαν τη ζωή τους μέσα σε μια θύελλα από σφαίρες», φέρεται να δήλωσε ο Χασιμότο. «Την εποχή εκείνη ήταν ένα απαραίτητο σύστημα ώστε να διατηρείται η στρατιωτική πειθαρχία», πρόσθεσε.

Οι Ασιάτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα της ιαπωνικής επιθετικότητας την εποχή του πολέμου, μεταξύ των οποίων πολλοί Κινέζοι και Κορεάτες, έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους, καθώς θεωρούν ότι οι Ιάπωνες πολιτικοί επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ιαπωνικές ακρότητες τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και πριν από τον πόλεμο.

Η Κίνα, όπου οι μνήμες της ιαπωνικής επιθετικότητας παραμένουν βαθιά χαραγμένες, κατήγγειλε τις δηλώσεις αυτές. «Η στρατολόγηση των γυναικών δια της βίας των ήταν ένα σοβαρό έγκλημα του ιαπωνικού μιλιταρισμού την εποχή εκείνη. Πρόκειται για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, εκφράζοντας την αγανάκτηση του Πεκίνου για τους Ιάπωνες πολιτικούς οι οποίοι «προκαλούν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη».

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 200.000 γυναίκες υποχρεώθηκαν να γίνουν σκλάβες του σεξ στα πορνεία του Αυτοκρατορικού Στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.