ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ - Χάγη: Η Λιβύη πρέπει να εκδώσει τον υιό Καντάφι

ΔΠΔ - Χάγη: Η Λιβύη πρέπει να εκδώσει τον υιό Καντάφι

Την υποχρέωση της Λιβύης να εκδώσει τον υιό και υψηλόβαθμο αξιωματούχο του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, επιβεβαίωσε με απόφασή του την Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τo ΔΠΔ θέλει να δικάσει τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ για εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά την προσπάθεια καταστολής της αντικαθεστωτικής εξέγερσης του 2011, η οποία οδήγησε στην ανατροπή και τελικά στη δολοφονία του πατέρα του.

Η Λιβύη αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ να δικάσει τον υιό Καντάφι δεδομένου ότι ετοιμάζεται η ίδια να τον προσαγάγει στη δικαιοσύνη και εφ' όσον το διεθνές δικαστήριο έχει δικαίωμα επέμβασης μόνον σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι τα εθνικά δικαστήρια αδυνατούν να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη δίκη.

Οι δικαστές της Χάγης, ωστόσο, αποφάνθηκαν ότι η λιβυκή δικαιοσύνη δεν απέδειξε ότι διώκει τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ για τα ίδια αδικήματα για τα οποία διώκεται σε διεθνές επίπεδο.

Ο 40χρονος και με βρετανική παιδεία Σαΐφ Αλ Ισλάμ κρατείται στην ορεινή πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης, όπου ο έλεγχος των κεντρικών αρχών της Τρίπολης θεωρείται ιδιαίτερα αδύναμος. Υπεύθυνη για την κράτησή του είναι η τοπική πολιτοφυλακή.

Ωστόσο, ελάχιστοι θεωρούν πιθανή μια παράδοση του υιού Καντάφι στο ΔΠΔ από πλευράς της λιβυκής κυβέρνησης.