ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 149 οι νεκροί - Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Αίγυπτος: 149 οι νεκροί - Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σήμερα, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, στις συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αστυνομία.


Επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες συνοικίες στην πόλη αυτή, η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αιγύπτου. Ο Μοχάμεντ Αμπού Σουλεϊμάν, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, είπε ακόμη ότι 148 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια βίας στην πόλη.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν κάνει επίσημα λόγο για 149 νεκρούς στα σημερινά επεισόδια κατά την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαλυθούν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο.

Πριν από λίγο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «ελέγχουν πλήρως» και την δεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου υπήρχε καταυλισμός ισλαμιστών διαδηλωτών, τη Νάχντα. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος απολογισμός θυμάτων σε αυτή. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν πτώματα, ορισμένα με εκτεταμένα εγκαύματα.

Ο απολογισμός των νεκρών στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο υψηλός από ό,τι ανακοινώνουν οι αρχές: ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε τουλάχιστον 124 πτώματα μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, πολλά με τραύματα από σφαίρες.

Ενώπιον αυτού του λουτρού αίματος, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι υπέβαλε την παραίτησή του από το θώκο του μεταβατικού αντιπροέδρου, αρνούμενος «να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί».

Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.

Στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την κατάσταση και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίες σε πάνω από τις μισές αιγυπτιακές επαρχίες, περιλαμβανομένων και των πόλεων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.
Η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει για να αποφευχθεί μια δραματική κλιμάκωση των υποστηρικτών του Μόρσι και της νέας κυβέρνησης, καταδίκασε τα χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Ένας εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News σκοτώθηκε από σφαίρα. Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν το θάνατο της 17χρονης κόρης ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες τους, του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, η οποία επίσης χτυπήθηκε από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες νωρίτερα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι συνέλαβαν τον Μπελτάγκι καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξαν οι αρχές –από τις 19:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα (20:00 ως 07:00, ώρα Ελλάδας) τέθηκε επίσημα σε ισχύ ήδη.
Μολαταύτα, η Συμμαχία Εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία κάλεσε σήμερα σε νέες διαδηλώσεις τους πολίτες εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κάλεσε να «σταματήσει αμέσως η καταστολή» στην Αίγυπτο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ΟΗΕ και τους κύριους διεθνείς της εταίρους να «πάρουν κατεπειγόντως θέση». Νωρίτερα οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» όλες τις πλευρές και καταδίκασαν τη βία.

Όμως η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ακούγονταν ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην Αλεξάνδρεια.

Τουλάχιστον τέσσερις κοπτικές εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις, με τους αντιπάλους των ισλαμιστών να κάνουν λόγο περί έναρξης μιας «εκστρατείας αντιποίνων» από τους ισλαμιστές.

Στη Γάζα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατήγγειλε τη «φρικτή σφαγή» στην Αίγυπτο σε βάρος «ειρηνικών διαδηλωτών», την οποία «καταδίκασε».

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο

Αίγυπτος: Στο χάος της εμφύλιας σύρραξης και πάλι η χώρα