ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Αλβανίας: Στα Σκόπια το 35 % είναι Αλβανοί

Πρωθυπουργός Αλβανίας: Στα Σκόπια το 35 % είναι Αλβανοί

Με τον τίτλο: «Έντι Ράμα ο στατιστικολόγος, λέει ότι στα Σκόπια το 35 τοις εκατό είναι Αλβανοί», η εφημερίδα Ντνέβνικ του νοτιοσλαβικού κράτους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επέκρινε στην Πρίστινα για τις «θεσμικές διακρίσεις που γίνονται στους Αλβανούς στο κράτος των Σκοπίων. Ο ίδιος, καθώς πρόσφατα και ο ομόλογός του, του Κοσσυφοπεδίου, έχουν γίνει στατιστικολόγοι και αποφαίνονται ότι στα Σκόπια πάνω από το 35 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

«Το Κοσσυφοπέδιο αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο θετικό ως προς τα 3% των Σέρβων που ζουν εκεί και απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα από τους Αλβανούς που είναι πάνω από το 35 τοις εκατό του πληθυσμού στο κράτος των Σκοπίων. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει η αλβανική ηγεσία να πάρει αποφάσεις για την ύπαρξη μιας ενιαίας θέσης για το μέλλον τους», είπε ο Ράμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα με τον ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ενθαρρύνει με άμεσες επαφές σε θέματα που σχετίζονται με τους Αλβανούς στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα (νότια Σερβία).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες ο Χασίμ Θάτσι- γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα- στη διάρκεια παραμονής του στη Σόφια, εξέφρασε την ανησυχία του προς τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης για τα δικαιώματα των Αλβανών στο σκοπιανό κράτος. Και τότε ‘μέτρησε’ ότι στα Σκόπια το 35 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Αλβανοί και τόνισε ότι θα συζητήσει με τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες των Σκοπίων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας του 2001, περί ισότητας Αλβανών και Σλάβων.

«Οι Αλβανοί πρέπει να αποτελούν μέρος των θεσμικών δομών και της δημοκρατικής ζωής στη χώρα. Για λόγους σύγκρισης θα πούμε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο που είναι 3% έχουν πολύ περισσότερα δικαιώματα από τους Αλβανούς των Σκοπίων που είναι 35 %», είχε δηλώσει ο Θάτσι.