ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό ο δεύτερος στην ιεραρχία των Αφγανών Ταλιμπάν

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό ο δεύτερος στην ιεραρχία των Αφγανών Ταλιμπάν

Ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, δεύτερος στην ιεραρχία των Αφγανών Ταλιμπάν η απελευθέρωση του οποίου είχε ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Ισλαμαμπάντ, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Καράτσι, όπως κατήγγειλαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

Οι πακιστανικές αρχές είχαν ανακοινώσει στις 21 Σεπτεμβρίου ότι θα απελευθερώσουν τον μουλά Μπαράνταρ έπειτα από αίτημα της Καμπούλ, η οποία ελπίζει ότι αυτός θα μπορέσει να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ηγέτες των Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ισλαμαμπάντ δεν είχε δώσει καμία διευκρίνιση για τους όρους της απελευθέρωσής του Μπαράνταρ, που ήταν δεξί χέρι του επικεφαλής των Αφγανών Ταλιμπάν μουλά Όμαρ.

«Παρατηρούμε με βαθιά θλίψη ότι εξακολουθεί να κρατείται (…) σε ανησυχητικές συνθήκες για την υγεία του η οποία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», επισημαίνει ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό τους.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Αφγανών Ταλιμπάν διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο μουλάς Μπαράνταρ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό σε ένα σπίτι στο Καράτσι υπό την επίβλεψη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI).

«Δεν έχει καμία ελευθερία. Ούτε η οικογένειά του δεν μπορεί να τον επισκεφθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός. «Η πακιστανική κυβέρνηση λέει ότι δέχεται θεραπεία για τα προβλήματα υγείας του και ότι η οικογένειά του θα μπορέσει να τον επισκεφθεί όταν θεραπευτεί».

Ο κατ’ οίκον περιορισμός του Μπαράνταρ έχει στόχο να τον βοηθήσει να αναλάβει τις δυνάμεις του έπειτα από χρόνια στη φυλακή και να τον κάνει πιο θετικά διακείμενο να εργαστεί για την ειρήνη, είπε από την πλευρά του ένας άλλος αξιωματούχος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μπαράνταρ συνελήφθη στις αρχές του 2010 στο Καράτσι στη διάρκεια μιας επιχείρησης της CIA και πακιστανών πρακτόρων.