ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Στο Συνταγμ. Δικαστήριο οι Σοσιαλιστές εναντίον 4 μέτρων

Πορτογαλία: Στο Συνταγμ. Δικαστήριο οι Σοσιαλιστές εναντίον 4 μέτρων

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία, προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον τεσσάρων μέτρων λιτότητας τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος υιοθετήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου του 2013 από την πορτογαλική συντηρητική κυβέρνηση συμμαχίας, όπως δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Η προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά τις περικοπές των μισθών των δημοσίων λειτουργών, την θέσπιση όρων για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας, την επιβολή μειώσεων στις συντάξεις των επιχειρήσεων του δημοσίου, καθώς και τις μειώσεις των επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας. Οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά «παραβιάζουν τις αρχές της εμπιστοσύνης, της αναλογικότητας και της ισότητας», όπως εξήγησε ο Αλμπέρτου Μαρτίνς, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΚ στην πορτογαλική βουλή.

Η πρωτοβουλία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε μετά την απόρριψη την 19η Δεκεμβρίου 2013 από το ΣΔ ενός από τα μέτρα λιτότητας που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και προέβλεπε περικοπές περίπου 10% στις συντάξεις δημοσίων λειτουργών που υπερβαίνουν το ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως. Η συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση, υπό την πίεση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεσμεύτηκε να λάβει οικονομικά ισοδύναμα εναλλακτικά μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών. Ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (3,5%-10%) για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε από την απόρριψη του συγκεκριμένου μέτρου από το Δικαστήριο.

assets LARGE t 420 54288684

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ανακρούοντας πρύμνα σε σχέση με πέρυσι, επικύρωσε τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος περιέλαβε περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,9 δισεκ. ευρώ, χωρίς να τον στείλει για έλεγχο στο ΣΔ. Η πορτογαλική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου έχει εξηγήσει επανειλημμένα ότι θεωρεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 ένα κρίσιμο βήμα προκειμένου η Λισαβόνα να βγει από το μνημόνιο δανεισμού που είχε συνάψει το 2011 και να ανακτήσει εν μέρει την αυτονομία της σε ό,τι αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

dcbcc53d33478b7f38471d5dbbe6eecc XL

Η προσφυγή των Σοσιαλιστών στο ΣΔ σημειώθηκε επίσης την ημέρα που το πορτογαλικό δημόσιο επέστρεψε στις αγορές, δημοπρατώντας 5ετή ομόλογα και αντλώντας 3,25 δισεκ. ευρώ, με χαμηλότερο επιτόκιο (4,657%, από 4,891% στην προηγούμενη τέτοια δημοπρασία κρατικών αξιόγραφων, τον Ιανουάριο του 2013). Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι δήλωσε ότι η ζήτηση ανήλθε στα 11 δισεκ. ευρώ, ήταν δηλαδή υπερτριπλάσια της προσφοράς. Η διαδικασία «πήγε πολύ καλά, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», σχολίασε η ίδια. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την επιτυχημένη δημοπράτηση ομολόγων από μέρους της Ιρλανδίας πριν από δύο ημέρες και σύμφωνα με αναλυτές διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: «Δύσκολη χρονιά» το 2014