Συνάντηση Ερντογάν - Μέρκελ στο Βερολίνο

Συνάντηση Ερντογάν - Μέρκελ στο Βερολίνο

Στη σκιά των έσωθεν πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

 

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές αναταράξεις στην πατρίδα του, τις οποίες ο ίδιος αποδίδει σε... θεωρίες συνωμοσίας. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι μαζί του... Ο Σαχίν Αλπάι, πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, εκτιμά ότι η Μέρκελ δεν θα συμμεριστεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν. Άλλωστε η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού στις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων η αναγκαστική μετάθεση χιλιάδων αστυνομικών- έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι στο προσχέδιο του προγράμματός τους, το οποίο θα επικυρωθεί το Σαββατοκύριακο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ξεχνούν ακόμη και την αναφορά σε προνομιακή σχέση της Αγκυρας στην Ε.Ε, σύμφωνα με την "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Το κειμενο περιορίζεται μόνο στην αναφορά για «οικονομική συνεργασία και στρατηγική συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» για να... «χρυσώσει το χάπι».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωνε ότι η «ευρωπαϊκή πόρτα στην Τουρκία πρέπει να μείνει ανοικτή».