Ομπάμα - Ολάντ: Πρότυπο η σύμπραξη ΗΠΑ - Γαλλίας

Ομπάμα - Ολάντ: Πρότυπο η σύμπραξη ΗΠΑ - Γαλλίας

Πρότυπο διεθνούς συνεργασίας χαρακτηρίζουν οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την «ολοένα και πιο στενή σύμπραξη των χωρών τους».


«Ριζωμένη σε μια φιλία άνω των δύο αιώνων, η ολοένα και πιο στενή σύμπραξή μας αποτελεί ένα πρότυπο διεθνούς συνεργασίας», αναφέρουν σε κοινό άρθρο τους με τίτλο «Μια μεταμορφωμένη συμμαχία», το οποίο δημοσιεύεται στους ιστότοπους των εφημερίδων «Λε Μοντ» και «Ουάσιγκτον Ποστ», με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του κ. Ολάντ στις ΗΠΑ.

Οι δύο πρόεδροι υποστηρίζουν πως η νέα σύμπραξη των δύο χωρών βρίσκει την «πιο ορατή έκφρασή της στην Αφρική». Αναφέρονται συγκεκριμένα στο Μαλί, «όλο το Σαχέλ», την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «όλη την ήπειρο, από τη Σενεγάλη ως τη Σομαλία».

Απευθύνουν επίσης κοινή έκκληση υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα.

«Ενώ προετοιμάζουμε τη Διάσκεψη για το κλίμα που πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο χρόνο στο Παρίσι, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην αναζήτηση μιας φιλόδοξης και συνολικής παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση με συγκεκριμένα μέτρα των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», γράφουν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ.

Επίσημη επίσκεψη Ολάντ στις ΗΠΑ
Ο κ. Ολάντ φθάνει σήμερα στις ΗΠΑ για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Πρόκειται για τον πρώτο αρχηγό κράτους που θα δεχθούν ο Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα εδώ και δυόμισι χρόνια και συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας τον Οκτώβριο του 2011.

Ο χωρισμός του κ. Ολάντ από τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, η οποία εθεωρείτο η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, είχε προκαλέσει αρχικά κάποια ανησυχία στο Λευκό Οίκο, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης αναφέρονταν τόσο ο Ολάντ όσο και η Τριερβελέρ.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι γρήγορα προσάρμοσαν το πρόγραμμα και είναι έτοιμοι τώρα να υποδεχθούν τον Ολάντ μόνο του στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί την Τρίτη το βράδυ.

Ανάλογο παράδειγμα υπήρξε το 2007, όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε παραθέσει επίσημο δείπνο στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί είχε μόλις χωρίσει από τη σύζυγό του, Σεσιλιά.

«Δεν αλλάζει τίποτε», δήλωσε για την επίσκεψη του Ολάντ η Ανίτα Μακμπράιντ, η οποία ήταν προσωπάρχης της πρώτης κυρίας Λόρα Μπους. «Ζήτησε από το λαό της Γαλλίας να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή του και υποθέτω πως αυτό σημαίνει πως και οι Αμερικανοί πρέπει να την σεβαστούν επίσης», πρόσθεσε.