ΚΟΣΜΟΣ

Επίτροπο αρμόδιο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θέλει ο Σόιμπλε

Επίτροπο αρμόδιο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θέλει ο Σόιμπλε

Την ανάγκη να θεσπισθεί άμεσα θέση Επιτρόπου που θα παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά τις ευρωεκλογές.


Σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe ο Κ. Σόιμπλε σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που διαθέτει ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, να εγείρει αντιρρήσεις εφόσον θεωρεί ότι ένα μέτρο που λαμβάνεται από κάποια κυβέρνηση κράτους μέλους παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε, χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας.

Η ιδέα για έναν Επίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να απορρίψει τα σχέδια του προϋπολογισμού μιας χώρας δεν είναι τόσο διαφορετική, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει, (. . .) είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να επιμένουμε (να εφαρμόζονται) τα συμφωνηθέντα».
Υπέρμαχος των γερμανικών εξαγωγών.

Το Agence Europe επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ήδη εργαλειοθήκη ενισχυμένων μέσων επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών.
Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, επέκρινε τη Γερμανία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και άλλα πλεονάσματα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και των δημόσιων επενδύσεων.

Ο Σόιμπλε απάντησε ότι οι γερμανικές εξαγωγές δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη και ότι οι επικρίσεις περί χαμηλής γερμανικής ζήτησης δεν είναι πλέον έγκυρες, καθώς όπως είπε «είμαστε σε διαδικασία μείωσης του πλεονάσματος μας, αυτή είναι η συνεισφορά μας στο γεγονός ότι η ίδια η ευρωζώνη είναι ισορροπημένη, το εμπόριο είναι ισορροπημένο. Χωρίς το γερμανικό πλεόνασμα, θα είχαμε έλλειμμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή επέκρινε επίσης τις υψηλές δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, σχολιάζοντας ότι η Γερμανία επικρίνεται για ό,τι κάνει: «Και οι δύο μέθοδοι έχουν επικριθεί. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να ρωτώ τον Ρεν — τι να κάνω, να ξοδεύω περισσότερο ή λιγότερο;».

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: Μετά τις ευρωεκλογές... αλλαγή της Ευρώπης

Ο Σόιμπλε «δίνει» χρήμα στην Ουκρανία