ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία – Κροατία: Αναθερμάνθηκε η διαμάχη για την Αδριατική

Σλοβενία – Κροατία: Αναθερμάνθηκε η διαμάχη για την Αδριατική

Αντιδράσεις από τη Λιουμπλιάνα προκάλεσε το περιεχόμενο της πρόσκλησης διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η Κροατία για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα.

Η πρεσβεία της Σλοβενίας στο Ζάγκρεμπ προέβαλε ενστάσεις ως προς τους χάρτες που περιλαμβάνει η πρόσκληση και οι οποίοι καθορίζουν τα οικόπεδα (blocks) εξερεύνησης, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για «μονομερή πρόκριση» μίας λύσης στη συνοριακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διαγωνισμός, την πρόσκληση για τον οποίο δημοσίευσε χθες το κροατικό υπουργείο Οικονομικών, αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 29 οικόπεδα στο βυθό της Αδριατικής, περιλαμβανομένων 8 στο βόρειο άκρο του κροατικού τμήματος της Αδριατικής.

Η πρόσκληση αναφέρει ότι η εδαφική διαφορά με τη Σλοβενία αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο διαιτησίας, όμως χάρτες που εμπεριέχονται στην προκήρυξη αποτυπώνουν τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή στο μέσον του Κόλπου Πιράν, παρά το ότι δεν υπάρχει χάραξη θαλάσσιας συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη Κροατίας-Σλοβενίας για τον έκτασης 20 τ.χλμ. Κόλπο του Πιράν χρονολογείται από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση των δύο χωρών, όταν οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σχεδόν στο σύνολο των συνόρων τους, αλλά είχαν διαφωνήσει για κάποια περιορισμένα εδάφη και για τα θαλάσσια σύνορα. Στις 4 Νοεμβρίου 2009, στη Στοκχόλμη, υπεγράφη συμφωνία διαιτησίας μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών και ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Η Σλοβενία θα εξετάσει προσεκτικά τις θέσεις των περιοχών της Βόρειας Αδριατικής, στις οποίες η κυβέρνηση της Κροατίας προβλέπει την εξερεύνηση και αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Σλοβενίας», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η σλοβενική πρεσβεία, ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν τη διαφορά επί των συνόρων τους και των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου.

Η πρεσβεία εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκεια των σλοβενικών προς τις κροατικές Αρχές, για το ότι, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση, δεν έχουν αποστείλει στη Σλοβενία αναλυτικές πληροφορίες για το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά στο τμήμα της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας περιοχής, παρά τις επανειλημμένες σχετικές εκκλήσεις της σλοβενικής πλευράς.

Το άρθρο 10 της συμφωνίας διαιτησίας ορίζει ότι και τα δύο μέρη οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή δήλωση, που θα μπορούσε να εντείνει τη διένεξη ή να θέσει σε κίνδυνο το έργο του διαιτητικού δικαστηρίου. Εάν, μετά την εξέταση των περιοχών, που η Κροατία σχεδιάζει να παραχωρήσει για εξερεύνηση, η Σλοβενία εντοπίσει χάρτες κατά παράβαση της συμφωνίας διαιτησίας, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοια παραβίαση της συμφωνίας της Στοκχόλμης. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου έχει οριστεί να ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κατσικάκια τής έδωσαν γερό… μάθημα! (video)