ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επισημοποιήθηκε η επιβολή κυρώσεων από τη G7

Ρωσία: Επισημοποιήθηκε η επιβολή κυρώσεων από τη G7

Η ομάδα των G7 επισημοποίησε μέσω ανακοίνωσης την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία την οποία θεωρεί ως υπεύθυνη για την ουκρανική κρίση.

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δεν θα είναι κατ' ανάγκη ταυτόσημα.

Οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται ως πράξη τιμωρίας κατά της Ρωσία για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση από τους ηγέτες της Ομάδας των 7 που γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι στη Νότια Κορέα σε επίσημη επίσκεψη.

«Λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα της υπόθεσης και για να διασφαλιστεί η δυνατότητα για μια επιτυχημένη και ειρηνική δημοκρατική ψηφοφορία τον επόμενο μήνα στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας , έχουμε δεσμευτεί να δράσουμε επειγόντως και να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και τα μέτρα κατά των ενεργειών της Ρωσίας», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Η κοινή ανακοίνωση πάντως δεν διευκρινίζει ποια νέα μέτρα θα επιβληθούν κατά της Μόσχας, αλλά προειδοποίησε ότι «συνεχίζουμε την προετοιμασία για να προχωρήσουμε σε ευρύτερες και συντονισμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της ομάδας των ανέφεραν ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης» και κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί τη συμφωνία της Γενεύης.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: ΗΠΑ και Ε.Ε. στο στάδιο «προετοιμασίας των κυρώσεων»