ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επίδειξη ισχύος στην επέτειο νίκης στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Ρωσία: Επίδειξη ισχύος στην επέτειο νίκης στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για μία ακόμη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος για την επέτειο της νίκης του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου στη Ρωσία και που φέτος έχει λάβει νέες διαστάσεις, αφού το Κρεμλίνο προσπαθεί να τροφοδοτήσει τον ρωσικό πατριωτισμό μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, ενώ προστρέχει όλο και περισσότερο σε αναφορές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μιλώντας για την Ουκρανία.


Η Μόσχα συγκρίνει τη βία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με τα χειρότερα ναζιστικά εγκλήματα και κατηγορεί τη Δύση ότι κλείνει τα μάτια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους ότι κλείνουν τά μάτια απέναντι την άνοδο του "φασισμού" στην Ουκρανία, αναφερόμενος στον θάνατο των 40 φιλορώσων αυτονομιστών στη Οδησσό.

"Εδώ και πολλά χρόνια η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η φασιστική ιδεολογία προσελκύει νέους οπαδούς και ότι οι άνθρωποι που την προβάλλουν κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Αυτό που έγινε στην Οδησσό στις 2 Μαΐου είναι ξεκάθαρος φασισμός", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επετειακής τελετής.

Η ρωσική διπλωματία δημοσίευσε τη Δευτέρα "Λευκή Βίβλο" στην οποία καταγγέλλει "μαζικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες αποδίδει στους ουκρανούς εθνικιστές. Ο κατάλογος των παραβιάσεων συνοδεύεται από φωτογραφίες της περιόδου της γερμανικής κατοχής της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μόσχα δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει την προσήλωση των ουκρανών εθνικιστών στον Στέπαν Μπαντέρα, εθνικιστή και αντισοβιετικό ηγέτη που συνεργάσθηκε με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Χθες, ο πρόεδρος της Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι μία "γενοκτονία" πραγματοποιείται στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για δεκάδες φιλορώσους νεκρούς στην Οδησσό έπειτα από συγκρούσεις με ουκρανούς εθνικιστές.

Κορύφωση των εορτασμών για τη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρωσία θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Κριμαία, το νέο "πετράδι του στέμματος", μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πιθανόν να παραστεί και στην παρέλαση στην Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών στην Κόκκινη Πλατεία.

Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ένας από τους σκληρούς της Μόσχας απέναντι στην ουκρανική κρίση, θα παρευρεθεί στους εορτασμούς στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή του Μόλδοβα, με αποσχιστικές τάσεις, που το Κισινάου φοβάται ότι θα εξελιχθεί σε νέα "Κριμαία".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την καλλιέργεια του ρωσικού πατριωτισμού στο κέντρο της πολιτικής του.

"Η νίκη επί του ναζισμού επιτεύχθηκε με τίμημα τεράστιο αριθμών θυμάτων και δεινών. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να λησμονήσει ή να χειραγωγήσει για πολιτικούς λόγους τη συμβολή του λαού μας στη σωτηρία του κόσμου από τις απειλές υποδούλωσης στον φασισμό", δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: «Φασισμός» όσα έγιναν στη Οδησσό