Δέκα εκ. ευρώ για τη σύλληψη του Μλάντιτς

Να ανεβάσει στα δέκα εκατομμύρια ευρώ το ποσό αμοιβής για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του πρώην...

Να ανεβάσει στα δέκα εκατομμύρια ευρώ το ποσό αμοιβής για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση.


Ο Μλάντιτς και ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς είναι οι δύο φυγάδες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να αυξήσει και την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εύρεση του Χάτζιτς στο ένα εκατομμύριο ευρώ από 250 χιλιάδες που ήταν έως τώρα.

Η απόφαση αυτή "εκφράζει την πολιτική θέληση της Σερβίας να υπερκεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο αντιεισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, Μπρόυνο Βέκατιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΒΕΤΑ.

Η αύξηση των αμοιβών γίνεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μελέτη της σερβικής υποψηφιότητας.


Ωστόσο οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της ΕΕ ζήτησαν από το Βελιγράδι να διπλασιάσει τις προσπάθειες συνεργασίας με το ΔΠΔ κυρίως στο ζήτημα της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς.